Il Grand' Inquisitor

Don Giovanni in Antwerpen

Vorig seizoen ging de nieuwe Joosten-productie van Don Giovanni in première in Gent. Pas dit seizoen speelt de voorstelling in het Antwerpse operahuis.


foto's © Annemie Augustijns

Enkel Jaco Huijpen als Commendatore is overgebleven van de Gentse bezetting. De rest van de bezetting is volledig nieuw en is globaal gezien merkelijk beter dan die van een jaar geleden.

Josef Wagner begint zowat de lyrische huisbariton van Opera Vlaanderen te worden. Zijn vertolking van Don Giovanni is misschien wel de beste rol die hij tot nu toe gezongen heeft in Antwerpen. Met zoetgevooisde stem verleidt hij alle vrouwen tot hij spottend tenondergaat. Enkel in de Champagne-aria laat hij steken vallen.

Alastair Miles was vorige keer een zeer goede Leporello, maar hij wordt moeiteloos geëvenaard door Stefan Kocan. Met een korrelige, zwarte bas en een fenomenale ademlengte zong hij de Cataloogaria, inclusief een extra versierinkje op het einde van 'majestosa'.

Corinne Winters is een prachtige Donna Anna. Ze heeft een romige stem, waarmee ze kan ontroeren in het recitatief voor "Or sai chi l'onore". Ze heeft ook de flexibiliteit voor "Non mi dir", ondanks een totaal mislukte triller.Christina Carvin was een correcte Donna Elvira met het nodige vuur om Don Giovanni te trotseren. Nico Darmanin heeft een aangename tenor met gemakkelijk hoogte, maar moet wel een extra ademteug nemen om door de langste frases van "Il mio tesoro" te geraken.

Het jongensemblelid Aylin Sezer hebben we eerder dit seizoen al kunnen horen als Despina, waarbij ze me niet helemaal overtuigde. Haar Zerlina is merkelijk beter. Haar stem projecteert nu ook goed en ze brengt voldoende expressiviteit in haar twee aria's. Toby Girling was ook een goede, gedreven Masetto.

Publicatie: zondag 22 maart 2015 om 10:20
Rubriek: Opera