Il Grand' Inquisitor

Das Rheingold in New York

Meer dan 20 jaar geleden, ging Otto Schenks romantische enscenering van Der Ring des Nibelungen in première in de New Yorkse Metropolitan Opera. Sinds 1988 werd deze productie verschillende keren opgevoerd en is ook op video en DVD verschenen. Deze week wordt hij voor de allerlaatste keer opgevoerd in New York. Als ik ooit één keer een Ring wou meemaken die ongeveer lijkt op wat Wagner beschreven heeft, dan is het nu of nooit.

Gisteren zag ik Das Rheingold en alles ziet er effectief uit zoals je het verwacht. De eerste scène speelt zich onder water af, dankzij een transparant scherm en de belichting. Voor Nibelheim werden rotsformaties en grotten gebouwd. Walhalla werd opgetrokken in een dor uitgestrekt landschap. Door die uitgestrekte landschappen loopt iedereen soms wat verloren en eventuele personenregie komt niet echt over op die grote afstanden. Ik verwacht dat de volgende opera's zich daar beter toe lenen.

In 1988 was James Morris de Wotan. Nu is hij de enige die nog overblijft van de oorspronkelijke bezetting (samen met de dirigent James Levine). Zijn grote test komt uiteraard in Die Walküre, maar in Das Rheingold klonk hij soms wat droog en rauw. Hij speelt ook vaak met dynamiek, zoals in het begin als hij ontwaakt en hij zijn karakteristieke stem een slaperig piano meegeeft. Voor Fricka is Rheingold ook nog een opwarmer. Yvonne Naef zingt een mooie Fricka met een heldere en egale stem.

Richard Paul Fink vond ik daarentegen maar een zwakke Alberich. Hij kan wel goed satanisch lachen, maar hij gromt zijn vervloeking in plaats van hem te zingen. Kim Begley liet ook geen grote indruk na als Loge. Alberich en Loge zijn wel twee rollen die veel moeten hebben van hun karakterisering en daar werden ze gehinderd door de grootte van de zaal.

De twee reuzen hebben daar minder last van. De veteraan John Tomlinson was een dreigende Fafner, maar het was vooral René Pape die het meest opviel als Fasolt. Zijn Duits is perfect verstaanbaar, zijn bas rolt mooi de zaal in en zijn pleidooi voor Freia is hartverscheurend. Fasolt wordt weliswaar vermoord door Fafner, maar vanavond is Pape terug te horen als Hunding...

Publicatie: dinsdag 5 mei 2009 om 14:12
Rubriek: Opera