Il Grand' Inquisitor

I gelosi in Bad Wildbad

Bij het Rossini-festival in Bad Wildbad hoort ook een "Akademie BelCanto", waar jonge zangers belcantolessen kunnen volgen. Eén van hun projecten was de "salonopera" I gelosi van Giuseppe Balducci. Balducci schreef vijf salonopera's met enkel vrouwenstemmen in de bezetting en zonder orkest, maar met twee piano's en drie pianisten.

Tegenover het Kurhaus, aan de andere kant van de rivier de Enz, staat het Kurtheater. Dit is een echt theater - het heeft zelfs een orkestbak - met nog geen 200 plaatsen. De zaal is sinds vorig jaar weer in gebruik genomen, maar er zijn wel nog serieuze restauratiewerken nodig voor wat de afwerking betreft.

Het is altijd interessant om opvoeringen van studenten te horen. Enerzijds omdat je een goed beeld krijgt van hoeveel werk het vraagt om een stem te vormen. Anderzijds werkt de energie en het plezier, waarmee ze zich in een rol vastbijten, aanstekelijk. En alhoewel er vocaal-technisch nog veel op aan te merken valt, zijn het meestal wel leuke en onderhoudende voorstellingen.

Ik wil wel twee zangeressen - toevallig de twee sopranen uit de bezetting - speciaal vermelden. De Chinese Aurora Yuege Xianyu (Evelina) heeft een mooi gevormde hoge sopraanstem. Het is trouwens opvallend dat Aziatische zangers op technisch vlak vaak veel sterker in hun schoenen staan dan hun Europese leeftijdsgenoten. Daarnaast zou ik ook nog de Italiaanse Laura Catrani willen vermelden, die de rol van Donna Costanza zong met een lichte lyrische stem. De andere zangers hadden ook hun kwaliteiten, maar ze zijn nog iets te ver verwijderd van een niveau dat aanvaardbaar is in eender welk operahuis...

Publicatie: zaterdag 15 juli 2006 om 16:49
Rubriek: Opera