Il Grand' Inquisitor

Le comte Ory in Luik

Drie jaar geleden was ik in Parijs toen ze daar Rossini's Le comte Ory opvoerden in de Opéra-Comique. Dezelfde productie, van Jérôme Savary, is nu ook te zien in Luik. Het is een productie waar de triplex bomen en koeien voor een nostalgisch authentiek tintje zorgen... maar om een of andere reden stoorde het me deze keer minder dan drie jaar geleden.

De helft van de bezetting - de mannelijke helft - was identiek met de Parijse voorstelling. Marc Laho kroop weer in de huid van de graaf Ory (zij het verkleed als kluizenaar of non), Marc Barrard was zijn kompaan Raimbaud en Nicolas Cavallier zong de gouverneur. Elkeen zong een verdienstelijke en geëngageerde partij, alhoewel ik hun tekstverstaanbaarheid niet altijd even goed vond.

De gravin Adèle werd in Parijs gezongen door Annick Massis. Elizabeth Vidal - ook nog bekend van haar Eurydice (in Orphée aux enfers) in De Munt - heeft echter niet dezelfde waardigheid als Massis en gooit zich met dezelfde overgave als haar mannelijke collega's in Savary's slapstick. Vocaal doet ze het redelijk goed. In de hoogte dunt haar stem wat uit, maar op het einde van haar aria "En proie à la tristesse" produceert ze wel een dubbele messa di voce... maar dat bleek dan ook het enige 'truukje' te zijn dat ze in haar repertoire had.

Deze voorstelling is ideaal voor wie nood heeft aan een avondje hersenloos vertier... of voor wie een deel van de muziek van Il viaggio a Reims nog eens wil horen.

Publicatie: woensdag 1 maart 2006 om 19:35
Rubriek: Opera