Il Grand' Inquisitor

Die lustige Witwe in Gent

Met een nieuwe productie van Die lustige Witwe geeft de Vlaamse Opera eindelijk nog eens een operette. Het is al meer dan tien jaar geleden (toen was het Die Fledermaus) dat dit nog eens het geval was.

De regie van Lee Blakeley kan als geslaagd omschreven worden. Enkel het opvoeren van de oude Hanna Glawari is een overbodige toevoeging. Het komt eerder over als een excuus voor zijn - voor de rest - redelijk traditioneel geïnspireerde regie in een Jugendstilachtig decor met een ronddraaiende parketvloer.

Op papier zag de Gentse bezetting er op zijn minst interessant uit. Maar in de praktijk bleek het resultaat toch een stuk minder. Het bewijst nog maar eens hoe moeilijk het is om operette op hoog niveau te brengen.

Cheryl Barker is zeker geen evidente keuze voor Hanna Glawari. Haar ervaring met het veristische repertoire, waarvoor ze in de Vlaamse Opera vooral bekend is, schemert ook hier door. Ze doet wat ze kan en zingt op zich wel goed, maar haar stem heeft niet de lichtheid en het uitbundige dat voor Hanna nodig is. Stel je voor dat iemand als Felicity Lott dit zou zingen - zoals ze trouwens twee jaar geleden gedaan heeft samen met Thomas Allen ter gelegenheid van hun recital Knight and Dame - en je weet meteen wat ik van deze rol verwacht. Volgens het bioboekje komt Cheryl Barker trouwens volgend jaar terug als Lisa in Pikovaya Dama (ik vrees dat het de Joosten-regie zal zijn).

De andere zangers waren maar marginaal beter geschikt voor hun rol. Tommi Hakala was nog het best van allemaal, maar kon me toch ook nooit echt laten geloven in zijn vertolking van Danilo. Hendrickje Van Kerckhove is een heel zwakke Valencienne. Vooral omdat haar stem niet voorbij het orkest geraakt, haar Grisetten-aria ging bijvoorbeeld totaal verloren. Matthias Klink heeft in de Vlaamse Opera al Jaquino gezongen en ik heb hem ook al Tamino horen zingen. Maar Camille de Rosillon blijkt een graadje te moeilijk te zijn... al is het maar omdat hij zowat elke hoge noot miste.

In Antwerpen zullen de hoofdrollen volledig anders bezet zijn... hopelijk ten goede.

Publicatie: woensdag 15 februari 2006 om 18:56
Rubriek: Operette