Il Grand' Inquisitor

Twee keer Zemlinksy in De Munt

Dit seizoen maakt een nieuwe regisseur zijn opwachting in de Belgische operahuizen. Andreas Homoki, de directeur van de "Komische Oper" in Berlijn, zal later op het seizoen L'amour des trois oranges regisseren in de Vlaamse Opera. Maar hij begint met twee eenakters van Zemlinsky in De Munt.

De twee opera's - Ein florentinische Tragödie en Der Zwerg - worden onafhankelijk van elkaar op het toneel gebracht met een totaal verschillend scenebeeld. De eerste opera speelt zich af voor een gigantische muur van kartonnen dozen... in het magazijn van de koopman Simone. De dwerg wordt gereduceerd tot een van de vele, gigantisch uitvergrote speeltjes die de Infante voor haar verjaardag krijgt en we krijgen dan ook een kleurrijke kinderwereld te zien. Donna Clara en haar vriendinnetjes worden trouwens een stuk jonger voorgesteld dan de voorgeschreven 18 jaar. Desalniettemin werkt Homoki's zienswijze wel, ook al betekent dit dat de relatie tussen Donna Clara en de dwerg enigszins afwijkt van het libretto.

Beide opera's spreken me muzikaal niet echt aan, alhoewel Der Zwerg me iets beter bevalt, aangezien hij een stuk minder Straussiaans aanvoelt. Ik kan er enkel naar raden hoe het de Florentijnse tragedie zou vergaan zijn, als Puccini dit werk op muziek gezet zou hebben - wat hij trouwens overwogen heeft - als een Italiaanse tegenhanger van zijn Tabarro.

Ein florentinische Tragödie wordt van begin tot einde gedomineerd door James Johnson. Hij zingt een stevige Simone die de twee andere protagonisten, Randi Stene en Pär Lindskog, naar het tweede plan drukt.

Douglas Nasrawi zingt de dwerg met een heldere, snerpende stem, die me al snel op mijn zenuwen begint te werken. Zijn stem is niet echt mooi, wat misschien wel bij het uiterlijk van de dwerg past, maar niet bij zijn karakter. Claudia Barainsky zingt het pruilende kind met een stem die naar mijn gevoel wat te licht is voor de rol. Geraldine McGreevy als Ghita is de enige die me echt beviel.

Publicatie: zaterdag 8 februari 2003 om 09:31
Rubriek: Opera