Il Grand' Inquisitor

Der König Kandaules in Luik

Zemlinsky heeft zijn opera Der König Kandaules nooit afgewerkt, omdat de bedscène van het tweede bedrijf te gevoelig zou liggen voor de wereldpremière in New York (waarheen hij eind de jaren '30 gevlucht was). Het heeft tot 1995 geduurd vooraleer ene Anthony Beaumont de partituur vervolledigd heeft voor de première in 1996 aan de Hamburger Staatsoper. De voorstelling in Luik, een co-productie met de Opéra de Nancy et de Lorraine, is dan ook een creatie voor België.

Het verhaal, gebaseerd op "Le roi Candaule" van André Gide, is een sociaal-politieke, psychologische fabel met de nodige symboliek en erotiek. Het gaat over de koning Kandaules die zijn vrouw Nyssia ontsluiert voor de visser Gyges. Met behulp van een onzichtbaarmakende ring, brengt Gyges de nacht door met Nyssia. Nyssia voelt zich verraden en laat de koning vermoorden door Gyges, waarna ze hem tot koning kroont.

De regisseur Jean-Claude Berutti kennen we nog van diens mooie regie van Dantons Tod acht jaar geleden, ook in Luik. Hij verplaatst de handeling naar het heden. De mannen zijn allemaal gekleed in smoking voor het banket in het koninklijk paleis (met rood tapijt). Om het voyeuristisch karakter van Kandaules nog wat meer in de verf te zetten, maakt hij van de koning een (amateur)fotograaf, die constant foto's neemt van zijn vrouw, Gyges, het vermoorde lichaam van Gyges' vrouw, ...

Het romantische en het post-romantische Duitse repertoire lijkt Werner Van Mechelen goed te liggen. In de rol van Gyges is hij het sterkste element in deze bezetting. Gary Bachlund is een zwakke koning. Als hij niet teveel moet opboksen tegen het orkest (zoals tijdens zijn sterfscène) klinkt het nog aanvaardbaar, maar in de hoogte wordt zijn stem lelijk en schraal en verbruikt hij grote hoeveelheden energie die niet in relatie staan tot het uiteindelijk geproduceerde geluid. Barbara Haveman (Nyssia) blijft een mysterie voor mij. Ze heeft een stem die me niet veel doet en vaak gewoon oninteressant is, bij momenten komt ze vervaarlijk dicht bij krijsen... ik hou mijn hart vast voor als ze volgend jaar in Mefistofele zingt in Luik.

Publicatie: woensdag 1 februari 2006 om 12:33
Rubriek: Opera