Il Grand' Inquisitor

Uit een dodenhuis in Parijs

Uit een dodenhuis is de laatste opera die Janacek geschreven heeft, gebaseerd op de roman van Dostojevski, en die ik nog nooit gezien of gehoord had. Het is een verhaalloze opera die zich afspeelt in een Siberische gevangenis en een paar momenten beschrijft in die gevangenis.

Het enige min of meer dramatische verloop heeft te maken met de politieke gevangene Alexander Petrovich Gorianchikov die aan het begin van de opera binnengebracht wordt, zich ontfermt over de jonge gevangene Alieia en op het einde van de opera terug vrijgelaten wordt. Deze relatief kleine rol werd in Parijs gezongen door José Van Dam, maar in de gigantische zaal van de Bastille kan hij met deze rol geen echte impact maken. Enerzijds omdat de dirigent Marc Albrecht vooral de orkestrale aspecten benadrukt en daardoor de zangers nogal gemakkelijk wegdrukt. Anderzijds denk ik dat zo'n dialoog-opera als Uit een dodenhuis beter tot zijn recht zou kunnen komen in een kleinere zaal.

De enscenering van Klaus Michael Grüber maakt het in dat opzicht ook niet gemakkelijk. Al die gevangenen zijn hetzelfde gekleed... en als je dan een paar honderd meter van het podium zit, wordt het (visueel) onderscheid tussen de verschillende karakters wat wazig. Maar de opera lijkt me - onder andere omstandigheden - best wel voldoende interessant te kunnen zijn... alleen kwam dat er in Parijs niet echt uit.

Publicatie: zondag 29 mei 2005 om 18:52
Rubriek: Opera