Il Grand' Inquisitor

José van Dam en Teodora Gheorghiu in het PSK

Deze week vindt in Brussel het 25e Internationaal Symposium over "Intensive Care" plaats. Om dit te vieren hadden ze het concert van José van Dam en Teodora Gheorghiu uitgeroepen tot een gala-avond. Maar zelfs een PSK vol dokters is blijkbaar nog geen garantie voor een kuch- en hoestvrije concertavond.

De avond was een klassiek opera-concert zonder veel verrassingen met Mozart voor en belcanto na de pauze. Wat José van Dam betreft, weten we ondertussen wel al wat we kunnen verwachten... zijn afnemend stembereik wordt meestal ruimschoots gecompenseerd door intelligente vertolkingen. Desalniettemin leek het me geen goed idee om te beginnen met de concertaria Mentre ti lascio, o figlia als de lage noten niet langer betrouwbaar zijn. Maar de "echte" opera-aria's waarin hij op de details kan spelen, doet hij nog altijd schitterend, zoals Figaro's Non più andrai of Don Basilio's lasteraria.

Teodora Gheorghiu was vorig jaar de vierde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met haar lichte sopraanstem bracht ze het typische coloratuurrepertoire. Ze begon met Der Hölle Rache uit de Toverfluit. Het blijft verbazend hoe mooi homogeen haar stem is, inclusief die hoge fa's van de Koningin van de Nacht. Maar die hoge fa's zijn natuurlijk niet alles en haar stem is eigenlijk te licht om de dramatiek van deze aria over te brengen. Amina's Care compagne…Come per me serena uit "La Sonnambula" was een stuk overtuigender. Alleen vraag ik me af waar ze het idee haalde voor die geïnterpoleerde hoge nootjes in de cadenza, want die pasten naar mijn gevoel helemaal niet op die plaats. Tenslotte zong ze ook nog Gilda's Caro nome, waarbij ze loepzuiver noten uit de lucht plukte. Alleen spijtig dat haar triller nogal povertjes was.

Op het eind kwamen José van Dam en Teodora Gheorghiu nog eens samen op het podium om in Signorina, in tanta fretta te bekvechten als Norina en Don Pasquale. Als bisnummer zongen ze - onvermijdelijk - La ci darem la mano...

Publicatie: donderdag 24 maart 2005 om 23:23
Rubriek: Concert