Il Grand' Inquisitor

Bryn Terfel in Antwerpen

Het seizoen van de Koningin Elisabethzaal werd gisteren in stijl geopend met Bryn Terfel, begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Marcus Merkel.


(foto © Mitch Jenkins)

De eerste helft van de avond was volledig gewijd aan Wagner met de Meistersinger-ouverture en de Walkürenritt. Tussendoor zong Terfel een introverte Fliedermonolog en een groots Wotans Abschied. Nog altijd met goed legato, kraakheldere dictie en geëngageerde tekstbeleving, culminerend in een ontroerend piano gezongen "Denn so kehrt der Gott sich dir ab, so küsst er die Gottheit von dir!".

Na de pauze trok hij een blik slechterikken open met Don Pizarro en twee Mefisto's: een extreem sardonische Le veau d'or en een Son lo spirito che nega waarbij hij wat foefelt met de laagste noten. De fischio's werden onderderstreept met gefluit op zijn vingers... op het einde kreeg hij een fluitconcert als reactie uit de zaal. Kortom, de toon was gezet voor het luchtere deel van de avond.

Drie Keltische liederen (zoals hij zelf aankondigde) uit Wales, Ierland en Schotland werden afgesloten met Loch Lomond, waarbij hij heel de zaal het refrein liet meezingen. Het officiële deel van de avond werd afgesloten met een magistrale If I were a rich man. We kregen twee bisnummers: een Welsh slaapliedje en nog een musicalnummer.

Publicatie: zaterdag 24 september 2022 om 16:11
Rubriek: Concert