Il Grand' Inquisitor

Diana Damrau en Nicolas Testé in Antwerpen

De Koningin Elizabethzaal heropende gisteren haar deuren met een galaconcert van Diana Damrau en Nicolas Testé... weliswaar met meer dan een half uur vertraging tot Antwerpse burgemeesters en andere minister-presidenten hun weg naar het Astridplein gevonden hadden. Op zich zou dat nog niet zo erg zijn als het concert het wachten waard zou geweest zijn, maar er bleef veel te wensen over.


(foto © Jiyang Chen)

Wensdenken lijkt ook wel de insteek voor het programma "Royal Affairs" geweest te zijn. Nu, zet Damrau op een podium met een piano en je krijgt een fenomenaal liedrecital. Maar een programma met aria's van koningen en koninginnen is toch iets te hoog gegrepen. Het is één zaak om "Tudor Queens" op plaat in te zingen, maar als ze dat live in een echte zaal met een echt orkest moet zingen - Quando di luce rosea en Non v'ha sguardo - dan werkt alles heel kleinschalig en verzuipt vooral haar middenregister in de orkestklank. Haar openingsaria, Bel raggio lusinghier van de Babylonische koningin Semiramide, was in het beste geval nog een randgeval te noemen. Ik weet ook niet in welk universum ze denkt om Casta Diva op een overtuigende wijze te kunnen zingen, maar het is niet het mijne.

Nicolas Testé stelde ook teleur, ondanks zijn ronkende bas. Maar als hij dan begint met twee aria's - Je t'implore, oh mon frère uit Hamlet en de onbekende Soliman-aria Sous les pieds d'une femme uit La reine de Saba - die eindigen met een prominente keldernoot, die niet even prominent in zijn stemarsenaal zit, dan twijfel ik ook aan zijn inschattingsvermogen. Elle ne m'aime pas zou een repertoirestuk moeten zijn voor elke Franse bas. Het is dan ook onbegrijpelijk dat hij hiervoor een partituur nodig heeft... voor een uitvoering die even kleurloos en saai was als de rest van zijn vertolkingen.

Het publiek ging uiteraard uit het dak, zeker na het bisnummer O mio babbino caro waar enkel Damrau's hoge noten goed klonken, maar voor een concert met tickets aan galaprijzen was dit een zwaar teleurstellende avond.

Publicatie: zondag 26 september 2021 om 09:07
Rubriek: Concert