Il Grand' Inquisitor

Sophie Koch in het PSK

Angelika Kirchschlager lag met griep in haar bed, en dus moest BOZAR op zoek naar een vervangster voor het concert met het Filharmonisch Orkest van Luxemburg. Die werd gevonden in de Franse mezzo Sophie Koch, zodat het concert zonder programmawijziging kon doorgaan.

Kochs kortademige Cherubino in de Munt indachtig was mijn eerste reactie na het horen van de wijziging niet erg enthousiast. Maar mijn vrees bleek ongegrond te zijn. Met een mooie en gezonde stem zong ze Berlioz Les nuits d'été. Le spectre de la rose eindigde in ontroerende stilte (als je de chronische problemen met de luchtwegen van het PSK-publiek even wegdenkt). Het stralende "Ah ! sans amour s'en aller sur la mer !" van Sur les lagunes was kippenvelmateriaal. En alhoewel ik dacht dat het trage tempo van Au cimetière haar elk ogenblik in de problemen zou brengen, bleef ze probleemloos de woorden van Gautiers Lamento aan elkaar rijgen. Na de pauze kwam nog Ravels Shéhérazade, met dezelfde schitterende tekstprojectie.

De twee vocale werken werden omsloten door twee orkestrale stukken. In het begin een lawaaierige Foules van ene Pierre-Octave Ferroud (Bernstein avant la lettre) en tot slot Debussy's Iberia.

Publicatie: zaterdag 27 november 2004 om 12:39
Rubriek: Concert