Il Grand' Inquisitor

Claron McFadden in deSingel

Honderd jaar geleden - meer exact op 15 oktober 1917 - werd Gretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, in Vincennes geëxecuteerd door een vuurpeloton op verdenking van spionage. Reden voor Muziektheater Transparant om een productie aan haar te wijden onder de vorm van een theatraal liedrecital in een regie van Jean Lacornerie. De productie ging gisteren in deSingel in première.


Mata Hari

De productie richt zich hoofdzakelijk op de laatste dagen van Mata Hari terwijl ze opgesloten zit in de Parijse vrouwengevangenis Saint-Lazare. Het is een mooie en integere voorstelling waarin tekst afgewisseld wordt met een intelligente keuze van de liederen.

De voorstelling begint na de executie van Mata Hari met het lied Mon cadavre est doux comme un gant van Poulenc. De piano staat zodanig opgesteld dat pianiste Claire Chevallier met haar rug naar het publiek zit. Claron McFadden zingt met twee kiezelstenen op haar ogen, verwijzend naar de "deux cailloux blancs dans mon visage" uit het lied. Haar stem komt wel stilaan in de buurt van de houdbaarheidsdatum, maar ze compenseert dat met expressieve vertolkingen en theatraal engagement.

De rode draad doorheen het recital zijn de getuigenissen van Léon Bizard, de dokter van Saint-Lazare. Die rol wordt gespeeld door Josse De Pauw in streepjespak, via een videoprojectie op een gaas vooraan het podium, meestal in het Frans, een enkele keer in het Nederlands. Met Satie's Chez le docteur "zingt" hij ook een duet met McFadden. McFadden en Chevallier nemen ook deel aan het theater door een paar brieven van Mata Hari te lezen.

De liederen - bijna allemaal Franse liederen, met uitzondering van Schönbergs Gigerlette en Waltons Old Sir Faulk - passen perfect in de reeks herinneringen en flashbacks. Zo krijgen we een cabaretvertolking van Je te veux (ook Satie) of een La diva de l'empire terwijl tientallen visitekaartjes geprojecteerd worden met de namen van de mannen met wie ze als courtisane het bed gedeeld heeft. De voorstelling eindigt weer met de executie terwijl Chevallier Debussy's Berceuse héroique op haar pianoforte speelt, gevolgd door Bleuet van Poulenc.

Publicatie: zaterdag 9 september 2017 om 09:25
Rubriek: Liedrecital