Il Grand' Inquisitor

Robert Holl in Zeist

Gisteren werd de tweede editie van het LiedFestival Zeist afgesloten. Op het podium twee volbloed Schubertianer... Robert Holl en Graham Johnson. Op het programma... Schuberts meesterwerk Winterreise.


foto © Benjamin Ealovega

Zowel Robert Holl als Graham Johnson hebben Winterreise in de loop van hun lange carrière al ontelbare keren uitgevoerd, maar het is - denk ik - de eerste keer dat ze het samen doen.

De tempokeuze is altijd cruciaal. In dit geval had ik de indruk dat Robert Holl af en toe probeerde om een trager tempo te kiezen, maar Graham Johnson laat zich niet zomaar doen. Meestal kwamen ze tot een vergelijk, enkel in Letzte Hoffnung liep het net niet verkeerd af. Der Lindenbaum en Der Wegweiser werden wel opvallend traag gebracht.

Het was vooral een heel correcte Winterreise en niet meteen een uitvoering die ontroerde of beklijfde. Maar voor wie deze cyclus door en door kent - en dat was ongetwijfeld de grote meerderheid van het publiek - zijn er allerlei details die opvallen. In Der Lindenbaum laat Holl zijn stem aanzwellen bij "da steht ein Lindenbaum" en zien we een vocale evocatie van een majestueuze lindenboom. In Irrlicht werd zijn stem verrassend slank, mogelijk geholpen door de vele i-klanken in de tekst. En de morbide vreugde die opborrelt als hij Der greise Kopf zingt, is de basis voor dat lied.

Hiermee werd het LiedFestival mooi afgesloten. We kunnen al vooruit kijken naar volgend jaar. Dan zal in de laatste week van mei het festival gewijd zijn aan "Schubert en zijn opvolgers", in het bijzonder Schumann en Wolf...

Publicatie: maandag 22 mei 2017 om 16:05
Rubriek: Liedrecital