Il Grand' Inquisitor

Joyce DiDonato in het PSK

Joyce DiDonato heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een grootse Europese en Amerikaanse tournee bij. Het eerste concert van de reeks was gisteren in het PSK met Il Pomo d'Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev.


foto © Brooke Shaden

In War and Peace is een thematische CD rond Oorlog en Vrede. Het concert volgde ook deze opdeling. Alle grote middelen worden ingezet met zelfs een regisseur (Ralf Pleger), een choreograaf (Manuel Palazzo) en kostuums van Vivienne Westwood. De enscenering wordt echter hoofdzakelijk met de belichting van Henning Blum gedaan en af en toe worden op het PSK-orgel videobeelden van Yousef Iskandar geprojecteerd. Alles wordt eraan gedaan om applaus tussen de nummers te vermijden.

Joyce DiDonato zit al op het podium te wachten als het publiek de verduisterde zaal binnenkomt. Je zou misschien eerder een grootse entree verwachten, maar dat zou dan niet in de sfeer van het programma passen met overwegend contemplatieve aria's. Het is allemaal heel mooi en stijlvol, maar het programma is vrij eentonig en op het slaapverwekkende af.

Vocaal is er natuurlijk heel veel moois te horen met prachtige trillers, loepzuivere coloraturen en dramatische vertolkingen van recitatieven. Haar hoge noten blijven problematisch als ze forte mekkeren of in de vibratoloze uitvoering van When I am laid in earth overgaan in een onaangename snijdende klank. Wat mij betreft een vrij teleurstellend concert... waardoor ze me niet kon overtuigen om die CD te kopen.

Publicatie: vrijdag 18 november 2016 om 18:02
Rubriek: Concert