Il Grand' Inquisitor

Der Rosenkavalier in Düsseldorf

Ze bestaan nog en ze worden zelfs nog hier en daar opgevoerd, de librettogetrouwe ensceneringen van Otto Schenk. Verschillende operahuizen hebben een exemplaar van zijn Der Rosenkavalier... uiteraard Wenen, maar ook München en Chicago. En sinds een paar seizoenen voert de Rheinoper van Düsseldorf ook elk jaar hun versie nog eens op.

De oorspronkelijke enscenering in Wenen dateert al van eind de jaren '60 (die van Düsseldorf dateert van 1981), toen van ensceneringen in zwarte dozen met kostuums uit de C&A en decors uit een kringloopwinkel nog geen sprake was. Het decor van Bert Kistner brengt ons terug naar het Wenen van 1740 met de luxueuze slaapkamer van de Marschallin, het statig "Stadtpalais" van Faninal en een herberg waar Ochs in de val gelokt wordt.

De zangers krijgen alle ruimte om "gewoon" te zingen, ware het niet dat Axel Kober zijn orkest blijkbaar belangrijker vindt. Hij doet er alles aan om de zangers te overstemmen en slaagt daar ook al te vaak in. En dat is spijtig, want er wordt behoorlijk goed gezongen.

Linda Watson is een nobele Feldmarschallin die nog altijd een paar mooie hoge piano's in petto heeft. Lars Woldt is een overweldigende Ochs. Anna Virovlansky mist echter wat charme als Sophie. De vertolking van Susan Maclean is ook het vermelden waard omwille van haar expressieve Annina. Maar het is Katarzyna Kuncio die de show steelt als Octavian, een prachtige presentatie van de Roos zingt en zich uitleeft als Mariandel.

Publicatie: zaterdag 9 juli 2016 om 07:58
Rubriek: Opera