Il Grand' Inquisitor

I Puritani in Parijs

Het blijkt niet eenvoudig om een boeiende regie te bedenken voor een puur belcanto-werk als I Puritani. De nieuwe productie van Laurent Pelly slaagt daar ook niet, maar muzikaal is het wel een behoorlijke voorstelling.

De enscenering speelt zich af in een stalen constructie die de contouren van Elvira's huis voorstellen en waarin ze regelmatig alle trappen op en afloopt. De koorregie van Pelly beperkt zich tot het statisch neerplanten van het koor en het te laten zingen. Voor de solisten is dat niet anders, die vaak aan de rand van het podium opduiken. Bij momenten lijkt het wel een concertante voorstelling, zij het in mooie kostuums.

De Italiaanse sopraan Maria Agresta zong Elvira en is een nieuwe naam voor mij. Haar stem zit goed, projecteert mooi over haar volledig bereik en beweegt soepel door de coloraturen. Ze slaagt er wel in om de volledige waanzinscène "Qui la voce" zonder enige triller te zingen, alhoewel ze dat in "Son vergin vezzosa" wel deed.

De rol van Arturo is berucht om al zijn hoge noten. In de slotscène "Credeasi, misera" zou zelfs een hoge fa moeten zitten, alhoewel ik de indruk had dat Dmitry Korchak die horde niet nam. In het begin van de opera wordt hij meteen in het diepe gegooid met "A te, o cara" zonder dat hij zijn borst natgemaakt had... onzuivere intonatie en wobbelende frasering waren het gevolg. Nadien herpakte hij zich wel met onder andere een indrukwekkende vertolking van het duet "Vieni fra queste braccia".

Ik heb nog het meest genoten van de Riccardo van Mariusz Kwiecien. Zijn lage noten hadden wat weinig resonantie, maar voor de rest heeft zijn stem een aangename warmte en zingt hij "Bel sogno beato" met veel legato. Zijn stralende hoge noten laat hij bewonderen op het einde van "Suoni la tromba", het duet met Giorgio. Die Giorgio werd door Michele Pertusi gezongen met zijn gebruikelijk stijlgevoel. Zijn stem lijkt soms wel te verdwalen in de ruimte van de Bastille, maar dat doet geen afbreuk aan zijn belcanto-les in "Cinta di fiori".

Publicatie: zondag 15 december 2013 om 10:52
Rubriek: Opera