Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2004 - Halve finale, dag 1

De halve finale van de "Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België" is begonnen. Gespreid over zes dagen en met twee sessies per dag, stellen 36 halve finalisten zich voor. De meerderheid zijn zangeressen, waaronder 21 sopranen.

Door deze oververtegenwoordiging van sopranen is het bijna onvermijdelijk om volledige sopraan-sessies te horen. De eerste sessie was er zo een:

Deze eerste sessie was van een bedroevend laag niveau. Ze hadden elk wel een paar betere momenten, vooral dan in het deel na de pauze. Maar voor de pauze was het huilen met de pet op.

De Belgische sopraan viel nog het best mee. Haar "Up in the sky" uit The medium sprong eruit. Haar vertolking van Franse melodieën, "Le papillon et la fleur" van Fauré en "Le loup et l'agneau", waren ook de moeite; wel spijtig dat ze in de drie Poulenc-liederen overstemd werd door Daniel Blumenthal.

De Ijslandse is een curieus geval. Ik heb de indruk dat er wel ergens een stem inzit, maar ze weet precies nog niet goed waar en welke stem. Haar repertoire suggereert een lyrische sopraan en bij momenten klinkt ze ook zo. Maar zowel "Und ob die Wolke", de aria van Agathe uit Der Freischütz, als "Porgi amor" klonken veel te soubrette-achtig. Anderzijds waren "Flickan hom ifrån sin älsklings möte" van Sibelius aangrijpend en "Astarljód mitt" (elke zanger werd ook gevraagd om een werk uit hun vaderland te zingen) indrukwekkend gezongen.

En de Chinese sopraan verdient voorlopig de prijs voor de zangeres met het mooiste kleed...

De avondsessie was gevarieerder qua stemtypes:

De eerste was weer een sopraan... maar eindelijk een met een stem, en wat voor één. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Pamina's aria is misschien niet helemaal haar repertoire... maar Giulietta's aria "Oh! Quante volte" van Bellini was schitterend. Even genuanceerd was Lucia's "Regnava nel silenzio". Tussendoor zong ze dan nog drie Estse miniatuurtjes met een ongelooflijke verfijning. De Huppies zullen haar vertolking van "Aus Liebe" uit de Mattheuspassie wel niet geapprecieerd hebben, maar ik vond het schitterend. Ik weet natuurlijk niet wat ik de volgende vijf dagen nog te horen ga krijgen, maar het moet al gek lopen als Aile Asszonyi niet bij de zes laureaten eindigt...

De twee Roemeense kandidaten vertonen veel overeenkomsten. Ze zijn allebei 20 jaar en worden begeleid door dezelfde pianiste. Ik vraag me af of ze niet toevallig uit dezelfde school komen. Want ze hebben allebei intonatieproblemen en een nogal dubieuze stemplaatsing. Maar bij de tenor waren de problemen allemaal nog een beetje erger dan bij de mezzo. Na amper twee stukken klonk Andra Bivol al vermoeid en zong met een genepen keelstem, maar ik heb de indruk dat ze wel potentieel heeft. Maar de tenor is wel een hopeloos geval. Vooral Edgardo's aria "Tu che a Dio spiegasti l'ali" was pijnlijk, en de rest was niet veel beter. Maar ze zijn allebei nog jong genoeg en kunnen zich hopelijk nog herpakken.

Publicatie: zaterdag 1 mei 2004 om 09:23
Rubriek: Concert