Il Grand' Inquisitor

Armide in Amsterdam

De opera Armide van Gluck had ik nog nooit gehoord, in tegenstelling tot die van Lully. De voorstelling in Amsterdam kon me echter niet overtuigen.

De reden voor dat falen moet waarschijnlijk gezocht worden bij dirigent Ivor Bolton. Hij doet zijn uiterste best om met het Nederlands Kamerorkest de zangers te overstemmen... en daar ook redelijk vaak in lukt. Er wordt bijgevolg lustig gebruld, waardoor de tekstverstaanbaarheid volledig onder het nulpunt zakt. Karina Gauvin houdt nog het best staande als Armide, alhoewel haar laag register zeer slecht projecteert.

En als er dan toch eens wat stiller gemusiceerd wordt, dan kan je altijd rekenen op Barrie Kosky om de boel te verpesten. Naar Kosky's normen is het nochtans een sobere en zinvolle enscenering. Een eenvoudig eenheidsdecor met een paar boompjes en een waterpartij is op esthetisch vlak geslaagd. Maar regenvlagen die in het water vallen, een koor dat door het water stormt of zangers die in dat water staan te springen zorgen voor zo veel achtergrondlawaai dat ook die stille momenten opgaan in het gedruis. En dan heb ik het nog niet over spastische dansende Furiën of ellenlange pauzes die de muziek nodeloos onderbreken.

Een gemiste kans.

Publicatie: vrijdag 25 oktober 2013 om 07:34
Rubriek: Opera