Il Grand' Inquisitor

Rigoletto in Düsseldorf

De voorstelling van Rigoletto in Düsseldorf werd voorafgegaan door een paar aankondigingen. Eerst werd Cornelia Berger in de bloemetjes gezet: na meer dan 35 jaar ensemble-lid en meer dan 90 rollen, zou ze haar laatste voorstelling zingen (als Giovanna). Vervolgens kwam de aankondiging dat de zangers van Rigoletto en de Hertog ziek waren, maar dat vervangers gevonden waren.


foto © Thilo Beu

De Koreaanse bariton Tito You zong de afgelopen jaren vooral de grote Verdi-partijen in Stuttgart. Rigoletto blijkt geen geheimen voor hem te hebben. Met donker timbre en fantastisch legato wist hij te ontroeren tijdens de grote Cortigiani-scène. Enkel in de hoogte zou ik nog wat meer slagkracht willen. Felip Rojas Velozo is een Chileense tenor. Hij zingt de Hertog met nasaal geluid en stralende hoogte. Hij heeft wel de neiging om de recitatieven - "Ella mi fu rapita" bijvoorbeeld - veel te snel af te haspelen. Anna Virovlansky was een adequate Gilda tijdens "Caro nome" en zong een aangrijpende "Tutte le feste".

De productie van David Hermann is zwaar gestiliseerd. Het meest klassieke moment is de eerste Gilda-scène... ze zit opgesloten in een kelder onder een serre. De rest van de opera speelt op een lege scène die bevolkt wordt door paspoppen. Het laatste bedrijf wordt gedomineerd door een hangende stalen plaat als huis van Sparafucile. De productie is niet altijd even duidelijk leesbaar. Het is het soort enscenering die door de zangers gered moet worden, wat in dit geval wel degelijk gelukt is.

Publicatie: vrijdag 19 juli 2013 om 08:17
Rubriek: Opera