Il Grand' Inquisitor

La forza del destino in Luik

De nieuwe productie van La forza del destino in Luik heeft nog eens een zeer libretto-getrouw scènebeeld. Francesco Maestrini gebruikt daarvoor wel video-projecties op een gaas. Paolo Arrivabeni leidde een onverwacht goede bezetting.

De grootste verrassing is Daniela Dessi als Leonora. Haar eerdere Verdi-vertolkingen in Luik (Desdemona en de Trovatore-Leonora) waren niet meteen memorabel. Het zou overdreven zijn om van een metamorfose te spreken, maar toch... De vocale ouderdomsverschijnselen zijn weliswaar merkbaar - vooral in het eerste bedrijf - met een flakkerend vibrato in de hoogte of soms korte adem. Maar haar tweede bedrijf in het klooster is verbluffend. Ze begon met een indrukwekkende "Madre, pietosa Vergine" en eindigde het bedrijf met "La Vergine degli angeli" met veel nuances, zelfs een goed mezza voce alhoewel piano-zingen wel het uiterste van haar krachten lijkt te vragen. Maar alles bij elkaar een onverwacht goede uitvoering.

Eerder zong ze altijd met haar man Fabio Armiliato in Luik. In Forza is dat ook het geval, maar voor de voorstelling van vandaag kreeg ze repliek van Zwetan Michailov als Don Alvaro. Zijn recent Luiks palmares is niet echt om over naar huis te schrijven, maar ook hij wist me te verrassen. In het eerste bedrijf klonk hij zelfs fantastisch. Tegen het einde van het derde bedrijf sloeg de vermoeidheid toe en kon hij zijn standaard gebrul wel niet meer onderdrukken.

De lage stemmen waren over de volledige lijn uitstekend. Giovanni Meoni hebben we ook al vaak in Luik gehoord en hij begint stilaan mijn favoriete Verdi-bariton te worden. Ook als Vargas gaf hij weer zangles met "Son Pereda" en een oneindig legato of een "Urna fatale" vol emoties, gevolgd door een explosieve cabaletta. Zijn stevige en homogene hoogte koppelt hij daarenboven aan een onwaarschijnlijk mooie klank. Luciano Montanaro was in goede doen als een rustgevende Padre Guardiano. Domenico Balzani was misschien iets te serieus als Fra Melitone, maar heeft een stem die volgens mij ook de grotere Verdi-partijen aankan.

Publicatie: zondag 21 april 2013 om 19:48
Rubriek: Opera