Il Grand' Inquisitor

Das Lied von der Erde in deSingel

Tijdens de Rotterdamse Operadagen werd vorig jaar Das Lied van der Erde opgevoerd in een scenische versie van Neil Wallace (tevens artistiek directeur van De Doelen). Het werk werd door Reinbert de Leeuw bewerkt voor het Asko Schönberg-ensemble. Deze voorstelling was gisteren te zien in de Rode Zaal van deSingel.

Mahler noemt het een "symfonie voor tenor, alt en orkest", maar ik zie het liever als een liedcyclus met orkest. Ik ben dan ook een grote voorstander voor gereduceerde versies waardoor de intimiteit van het liedaspect veel beter tot uiting komt. De zangers hoeven dan ook niet constant moeite te doen om over een Mahleriaans orkest te brullen om nog enigszins verstaanbaar te zijn (wat ik ook altijd een probleem vind bij de orkestversies van de andere liedcycli).

Desalniettemin had ik de indruk dat tenor Yves Saelens constant tegen de limiet van zijn stem stond te zingen wat resulteerde in één eenheidsklank voor zijn drie liederen. Mezzo Birgit Remmert klonk daarentegen veel natuurlijker, al was haar stem in de hoogte wat mager en kon ze me zelfs in Der Abschied nooit echt ontroeren. Een en ander kan ook te maken hebben met de afstandelijke akoestiek van de Rode Zaal. De stemmen bleven als een wolk boven het podium hangen en kwamen nooit echt in de zaal.

De opstelling met het ensemble op de linkse helft van het podium vond ik niet helemaal ideaal en kwam enigszins rommelig over. De enscenering van Wallace speelt zich af op de rechtse helft en heeft vooral sfeerschepping tot doel en wil geen dramatische lijn in de zes liederen krijgen. Op het podium ligt een hoopje "aarde" waar Yves Saelens op het einde van Das Trinklied vom Jammer der Erde zijn "goldner Pokal" induwt. Verder staan er een paar tuinstoelen waar vooral de mezzo gebruik van maakt. Op de achterwand wordt een video geprojecteerd met beelden van de tuin en bergen rond het componeerhuisje van Mahler in Toblach. Tijdens het lange orkestraal tussenspel voor de laatste strofe van Der Abschied komt "De Dood" de tenor halen.

Publicatie: zondag 9 september 2012 om 10:38
Rubriek: Concert