Il Grand' Inquisitor

Stéphane Degout in Zeist

We hebben Stéphane Degout al talloze keren in Brussel kunnen horen, zowel als opera- als liedzanger. Hij heeft nu ook zijn debuut in Zeist gemaakt, met Alain Planès aan de piano.


(foto © Jean-Baptiste Millot)

Ik blijf nog altijd problemen hebben met Degout als liedzanger. De laatste keer dat ik hem in die hoedanigheid gehoord heb, was in de Munt. Ik schreef toen onder andere dit:

Zijn uitspraak en dictie zijn voorbeeldig, zowel in het Frans als Duits, en hij heeft een fantastisch mooie stem. Technisch komt hij nauwelijks hordes tegen. Maar daar houdt het zowat op. Hij zingt braaf alles wat in de partituur staat, ik voel zelden tot nooit een emotionele betrokkenheid bij de liederen, die dan ook niet overgedragen wordt naar het publiek.

En dat geldt eigenlijk nog altijd, ook voor het Frans-Duitse recital gisterenavond dat begon met La bonne chanson. Nu, ik moet toegeven dat het een Fauré-cyclus is waar ik niet meteen warm voor loop. Je moet al van goede huize zijn om me te kunnen overtuigen van de grootsheid van deze cyclus, zoals bijvoorbeeld Werner Van Mechelen wel kon, zij het in de versie met strijkkwartet. Daarna viel het iets beter in de plooi met Fêtes galantes II van Debussy.

Ik blijf hopen dat ooit de vonk toch overslaat, maar ook na de pauze gebeurde dat nooit. Zijn vertolking van Dichterliebe werd gekenmerkt door een intense triestheid over de verloren liefdes van de dichter, al vanaf Aus meinen Tränen spriessen. Ook hier, alles mooi gezongen - zij het met alle lage "ossia's", zoals in Ich grolle nicht - maar ik bleef onberoerd. Hij werd ook niet echt geholpen door zijn pianist. Planès leek zowat zijn eigen ding te doen, zonder rekening te houden met de zanger. De balans met de zanger was vaak ver zoek, waardoor Das ist ein Flöten und Geigen een wel heel luidruchtig huwelijksfeest werd of de piano vierkant draaide in Hör' ich das Liedchen klingen.

Ondanks alles gaf hij toch nog een bisnummer... het Magelone-slaaplied Ruhe, Süssliebchen.

Publicatie: woensdag 18 mei 2022 om 07:52
Rubriek: Liedrecital