Il Grand' Inquisitor

Olga Mykytenko en Marianna Tarasova in Lyon

Er zit één "rustdag" in de Tchaikovsky-trilogie van de opera van Lyon, maar niet voor Olga Mykytenko en Marianna Tarasova, die gisteren een gezamenlijk liedrecital brachten met Peter Laul als begeleider. Op het programma stonden gedichten van Poesjkin, getoonzet door een dozijn Russische componisten. Pas in het laatste lied en in het enige bisnummer zongen ze samen. Daarvoor zongen ze solo en wisselden ze om de drie-vier liederen af.

Net zoals de Munt, lijkt de opera van Lyon de liedteksten ook minder belangrijk te vinden. Het programmaboekje bevat wel volledige vertalingen van alle liederen, maar tijdens het recital doen ze alle lichten uit waardoor ik geen flauw idee had wat ze aan het zingen waren... maar dat ligt uiteraard aan mijn gebrekkige tot onbestaande kennis van het Russisch.

De twee zangeressen zijn gelukkig wel uitstekende liedinterpreten, zodat de emoties van liefde, verdriet, melancholie of vreugde duidelijk overgebracht worden. Maar ik wil uiteraard meer... zo wil ik weten waarom de vertolker triest is, of waar dat gevoel van nostalgie juist vandaan komt. Het gros van de liederen was me daarenboven onbekend, op de twee liederen van Rachmaninov na.

Misschien net omwille van hun bekendheid waren die twee Rachmaninov-liederen het meest geslaagd. Olga Mykytenko zong haar Sehnsucht naar de Georgische steppen uit in Ne poi krasavitsa pri mne. Eerder wist ze ook al te ontroeren met Na holmah Gruzii, nog een lied over een verloren liefde in Georgië, van Rimski-Korsakov. Haar emotionele vertolkingen zijn hopelijk een voorsmaakje van haar Tatiana.

Marianna Tarasova leek te vechten tegen een opkomende verkoudheid. Ze begon dan ook voorzichtig aan haar optreden met een mezza voce gezongen Priznanie van Glinka. Ik verwachtte Spaans vuur voor Ispanskij romans van Dargomyzhsky, maar het blijkt een subtiel miniatuurtje te zijn over een Spaanse jongeling die een serenade zingt voor zijn geliefde op een balkon. Dat vuur barst veel later los tijdens de stormachtige winternacht van Medtners Zimni vetcher.

Publicatie: donderdag 6 mei 2010 om 09:21
Rubriek: Liedrecital