Il Grand' Inquisitor

De Munt 2007-2008

Peter de Caluwe, de opvolger van Bernard Foccroulle, heeft zijn eerste Munt-seizoen voorgesteld. Hij drukt meteen zijn eigen stempel op de Munt.

Hij herneemt bijvoorbeeld geen enkele "oude" Munt-productie en komt met een hele reeks (voor de Munt) nieuwe namen, zowel bij de zangers, regisseurs als de dirigenten. Als visitekaartje begint hij het seizoen in september met een mini-festival, waarin hij de verschillende aspecten van zijn artistieke beleid op het vlak van opera's, concerten, recitals en zelfs theater voorstelt. Het is een zeer gevuld seizoen, waarbij de Munt weer extra muros gaat en zalen zoals het Kaaitheater, de Hallen van Schaarbeek en de Malibranzaal bespeelt. Ook worden andere orkesten ingehuurd naast het Muntorkest. Hopelijk leidt dit allemaal niet weer tot dezelfde problemen als een paar jaar geleden...

Volgend seizoen is er eindelijk weer een reeks Liedrecitals die naam waardig. De absolute uitschieter daarbij is voor mij Christine Schäfer die Winterreise gaat zingen. Op het einde van het seizoen staat ook de Zender-versie van Winterreise op het programma met Rainer Trost als zanger, gedirigeerd door Dietrich Henschel. Henschel is één van de aanwinsten voor volgend seizoen; hij zal ook zelf een Liedrecital zingen en ook een operapartij vertolken. Andere recitals om naar uit te kijken zijn de Shakespeare-avond met Malena Ernman en Fiona Shaw... Shakespeare is trouwens een van de rode draden doorheen volgend seizoen. Bij de Liedrecitals klasseert Peter de Caluwe ook een aantal concerten. Een daarvan is met Felicity Lott die een programma Parlez-moi d'amour gaat brengen in een regie van Laurent Pelly. De mezzo Joyce DiDonato zal samen met Les Talens Lyriques een Handel-concert geven.

Maar de Munt is uiteraard in de eerste plaats een operahuis. Volgend seizoen staan er 13 opera's op het programma, waarvan twee in concertante uitvoering. De lijn van operacreaties wordt verdergezet met niet minder dan drie wereldcreaties. De meest prestigieuze daarvan is een co-creatie met de Berlijns Lindenoper... Phaedra van Hans Werner Henze in een enscenering van Peter Mussbach. Bij de solisten vinden we namen als Magdalena Kozena (in de titelrol), Marlis Petersen en John Mark Ainsley. Na zijn opera Oedipe sur la route, blijft Pierre Bartholomée in dezelfde sfeer met een nieuwe kameropera La Lumière Antigone. Deze voorstelling zal doorgaan in de Malibranzaal, geregisseerd door Philippe Sireuil en met Mireille Delunsch als Antigone.

Met deze twee titels wordt nog een thema duidelijk, namelijk dat van de klassieke oudheid. De twee barokproducties in de maand januari vallen daaronder. Giulio Cesare in Egitto zal dan te zien zijn met dezelfde bezetting als in Amsterdam. Purcells Dido & Aeneas wordt geregisseerd en gechoreografeerd door Sasha Waltz. Krzysztof Warlikowski gaat Cherubini's Médée regisseren met Nadja Michael in de titelrol, en verder met Kurt Streit (Jason), Ekaterina Gubanova (Néris) en Philippe Rouillon (Créon). Dit plaatje wordt vervolledigd met Mozarts jeugdwerk Mitridate, re di Ponto in een regie van Robert Carsen en met Bruce Ford als Mitridate.

Zoals eerder al gezegd komt Dietrich Henschel ook nog terug voor een opera... de titelpartij in Wozzeck. Werner Van Mechelen zal ook een paar voorstellingen Wozzeck zingen. Martina Serafin zal Marie zingen en de regie is in handen van David Freeman.

Tenslotte staan er nog twee kleppers op het menu, allebei met Kazushi Ono in de orkestbak.

Werther speelt in december in een regie van Guy Joosten. Om niet te hoeven kiezen tussen de traditionele tenorversie en de rariteit voor bariton zullen de beide versies gespeeld worden. In de baritonversie horen we Ludovic Tézier (Werther), Jennifer Larmore (Charlotte), Hélène Guilmette (Sophie) en Jean-Luc Chaignaud (Albert). De tenor Andrew Richards krijgt repliek van Sophie Koch (Charlotte), Hendrikcje Van Kerckhove (Sophie) en Jean-François Lapointe (Albert). Zelfs in een regie van Guy Joosten lijken me dit bezettingen om duimen en vingers af te likken...

Het seizoen zal afgesloten worden met La Forza del destino in een operaregiedebuut van Dirk Tanghe. Eva-Maria Westbroek zal Leonora zingen en Zoran Todorovic zal zich vermoedelijk een weg brullen doorheen Don Alvaro. Het zal misschien al opgevallen zijn... tot nu toe is de grote afwezige José Van Dam. Op de valreep duikt hij op in Forza in de rol van Fra Melitone.

De Munt wijkt voor twee concertante opera's uit naar het PSK. Webers Euryanthe wordt gezongen door o.a. Gabriele Fontana, Kurt Streit en Charlotte Margiono. De tweede is Rossini's Elisabetta, regina d'Inghilterra met Anna Caterina Antonacci. Oorspronkelijk was Maria Stuarda voorzien, maar aangezien Antonacci op het laatste moment besliste om die rol niet meer te zingen werd een nieuw werk gekozen. Ze hadden natuurlijk ook een andere zangeres kunnen kiezen, maar het is goed om weten dat Peter de Caluwe zijn prioriteiten juist heeft en de zangers boven het werk verkiest... De tenorpartijen zullen gezongen worden door Eric Cutler en Antonino Siragusa.

Publicatie: vrijdag 16 maart 2007 om 18:51
Rubriek: Toekomstmuziek