Il Grand' Inquisitor

Spanisches Liederbuch in het PSK

"Tweede keer, goede keer", moeten ze in het Paleis voor Schone Kunsten gedacht hebben. Bijna drie jaar geleden hadden ze al eens een poging ondernomen om Hugo Wolfs Spanisches Liederbuch te laten uitvoeren door Christine Schäfer en Matthias Goerne. Maar toen was Goerne ziek en had Christine Schäfer - toen hoogzwanger van haar eerste kind - solo een overigens schitterend vervangingsrecital gebracht met Eric Schneider aan de piano. Maar gisteren waren ze er wel, en allebei waren ze in topvorm... Schäfers recente tweede zwangerschap heeft trouwens geen hoorbare sporen nagelaten.

Het Spanisches Liederbuch kan bezwaarlijk als een populaire liedcollectie beschouwd worden. Er bestaan amper volledige opnames van en er wordt slechts zelden uit geput voor een liedrecital. Het feit dat het liederboek een kaleidoscoop is van hoogtepunten afgewisseld met minder beklijvende liederen is daarvoor misschien een reden.

Dat gezegd zijnde, vind ik de tien Geistliche Lieder zowat het beste uit deze reeks. Twee hoogtepunten hierin waren Mühvoll komm' ich und beladen en het slotlied Wunden trägst du, mein Geliebter. De reden hiervoor was - niet geheel toevallig - dat beide liederen gezongen werden door Christine Schäfer met haar karakteristieke expressiviteit en stralende, frisse sopraan.

In dit eerste deel bleef Matthias Goerne eerder op de vlakte en klonk hij nogal wollig, alsof hij zijn draai nog niet volledig gevonden had om zijn uitgebreid kleurenpalet ten toon te spreiden. Dat veranderde snel, toen ze bij de Weltliche Lieder aanbeland waren... waar hij zich blijkbaar beter in thuis voelde.

Tijdens de eerste helft van de avond was hoofdzakelijk Matthias Goerne aan het woord, met slechts sporadische interventies van Schäfer (het overbekende knipogende In dem Schatten meiner Locken bijvoorbeeld).

Na de pauze werden de rollen omgedraaid en werd het leeuwendeel van de liederen door Christine Schäfer gebracht. Er werd ook minder "ping-pong" gespeeld, met langere aaneengesloten liedgroepen die door eenzelfde zanger gezongen werden. Het begon bijvoorbeeld met Sagt, seid ihr es om te eindigen met Trau' nicht der Liebe. In deze reeks sleepte Christine Schäfer haar publiek mee in een betoverende uitvoering, waarbij heel de zaal lijkt te verdwijnen. En, in tegenstelling tot voor de pauze, slaagde ze erin met haar vertolking om de hardnekkige kuchers tijdelijk hun adem te laten inhouden.

Een ander hoogtepunt waren de drie liederen Dereinst, dereinst, Tief im Herzen trag' ich Pein en Komm, o Tod, von Nacht umgeben die na elkaar door Matthias Goerne gezongen werden. Hier bereikte hij zijn gekende diepgang met een introspectieve uitvoering.

Aangezien ze dit concert vorige week ook al opgevoerd hebben in Wigmore Hall, kan ik enkel hopen dat ze dit nog eens gaan herhalen in een opnamestudio... als hun respectievelijke platenfirma's tenminste tot een akkoord kunnen komen. Want er is wel degelijk nood aan bijkomende CD-opname van het Spanisches Liederbuch.

Ter info... Matthias Goerne heeft ook een website: matthiasgoerne.de.

Publicatie: zaterdag 1 maart 2003 om 10:14
Rubriek: Liedrecital