Il Grand' Inquisitor

Acis and Galatea in het Théâtre des Martyrs

Naast La finta giardiniera stond dit jaar nog een tweede opera op het programma van de Midsummer Mozartiade... Handels pastorale opera Acis and Galatea.


Damon, Polyphemus, Acis, Galatea (foto © Pol Viaene)

Het is een relatief kort werk (anderhalf uur, met twee bedrijven) over de herder Acis en de nimf Galatea, gebaseerd op een verhaal uit de Metamorfosen van Ovidius. In dit verhaal bestaat de metamorfose uit Acis die verandert in een riviertje nadat hij door de reus Polyphemus vermoord werd.

De productie van Hugo Segers speelt in hetzelfde decor als La finta giardiniera, te weten een paar bomen als evocatie van de pastorale omgeving. Hij ensceneert het als een bende jongeren die met een rugzak door de natuur trekken. Eén van die jongeren is dan Polyphemus die jaloers wordt op Acis' liefde voor Galatea en hem met een rotsblok vermoordt. Hoe Galatea dan in staat is om Acis te transformeren in een rivier wordt in het midden gelaten.

Bij deze productie was geen boventiteling voorzien, waardoor de details van het verhaal moeilijker te volgen waren... vooral omdat de Engelse uitspraak van de zangers ook niet altijd even fantastisch was. Enguerrand de Hys, die hier vorig jaar nog Titus gezongen heeft, zong nu de rol van Acis met zijn expressieve tenor. Laurie Janssens zong de nimf Galatea met een lichte sopraan en met mooie zuivere loopjes, maar er gaat weinig uitstraling uit van haar eerder bedeesde opvoering. Shadi Torbey is de vaste waarde bij de Mozartiade en met zijn unieke en prachtige bas zong hij onder andere Polyphemus' aanstekelijke aria "O ruddier than the cherry".

Publicatie: maandag 4 juli 2022 om 18:58
Rubriek: Opera