Il Grand' Inquisitor

Hommage aan Alberto Zedda in Antwerpen

Alberto Zedda zou deze week 90 jaar geworden zijn. Het verjaardagsfeestje van Opera Vlaanderen werd een eerbetoon aan de vorig jaar overleden dirigent door negen zangers, het operakoor en dirigent Donato Renzetti. Voor de gelegenheid weken ze uit naar de Koningin Elisabethzaal.

Het was een programma in vier bedrijven, met telkens fragmenten uit één opera, en een epiloog. Ze begonnen uiteraard met Il barbiere di Siviglia, de opera waarmee Zedda zich als musicoloog op de kaart zette. Nicola Alaimo begon met "Largo al factotum". Na zijn recente Boccanegra heeft zijn stem meer gewicht gekregen, maar dat gaat niet ten koste van de flexibiliteit en de komische timing. Voor "All'idea di quel metallo" kreeg hij het gezelschap van Maxim Mironov, wiens stem vrij klein klonk in de Elisabethzaal. Cecilia Molinari was zijn Rosina-tegenspeelster in "Dunque io son". Ze is een spitante Rosina met perfect staccato uitgevoerde loopjes en een prachtige heldere mezzo.

Voor het Tancredi-bedrijf zouden Marianne Pizzolato en Mariella Devia optreden, maar ze meldden zich ziek en werden vervangen. De jonge mezzo Teresa Iervolino zong Tancredi's "Di tanti palpiti" met een mooie warme mezzo met veel houtkleuren, enkel in de hoogte klinkt ze nog wat geforceerd. De Devia-vervangster was Salome Jicia, die haar recente Amenaide herhaalde. Het derde bedrijf was Il viaggio a Reims met twee bassen. Michele Pertusi zong een eerder stroeve "Invan strappar del core". Carlo Lepore mocht zijn scala aan stemmetjes bovenhalen voor de ratelaria "Medaglie incomparabili" van Don Profondo.

Van Guillaume Tell kregen we de ouverture en de drie bekende aria's. Carmen Romeu zong "Sombre forêt", met niet altijd even stabiele stem. Alaimo kwam terug voor een magistrale "Sois immobile" en Enea Scala verving Gregory Kunde in "Asile héréditaire". Tenslotte kwamen (bijna) alle solisten op het podium voor de finale van de opera, vanaf het soldatenkoor "En vain il veut nous fuir". Daarmee zou het oorspronkelijk verjaardagsconcert geëindigd zijn, maar er volgde nog het "Agnus Dei" uit de Petite messe solennelle met het Operakoor en Iervolino als solist.

De zaal stond vol micro's en camera's. Wie het gemist heeft, zal het ongetwijfeld wel op een of andere manier te zien kunnen krijgen...

Publicatie: zondag 7 januari 2018 om 10:17
Rubriek: Concert