Il Grand' Inquisitor

Manon in Luik

Twee jaar geleden werd de renovatieperiode in de tent afgesloten met Manon. De flashback-productie van Stefano Mazzonis di Pralafera wordt nu reeds hernomen in het Luiks operahuis.

De bezetting is grotendeels gewijzigd. De meeste rollen werden bezet met de vaste zangers van de Waalse Opéra. Zo zingt Roger Joakim bijvoorbeeld nu een uitstekende vader Des Grieux, vorige keer was hij nog Brétigny, en Pierre Doyen zong Lescaut met een stevige stem en wist te charmeren met "Ne bronchez pas".

Maar iedereen keek uiteraard uit naar de Manon van Annick Massis. En zoals gewoonlijk loste ze alle verwachtingen in. Als Manon zich in de Saint-Sulpice-scene zich afvraagt "si ma voix de si bas peut monter jusqu'aux cieux", dan moet Massis zich daar geen zorgen over maken. Haar lichte lyrische sopraan is in de laagte gegroeid en heeft een warme klank. Haar hoge noten zijn nog altijd even loepzuiver als vroeger.

Het is echter in haar vertolking dat ze de harten steelt. Met kleine nuances - een klemtoon hier, een spannende pauze ginder - schildert ze een gedetailleerd en doorleefd portret van Manon. Meteen al met "Je suis encor tout étourdie" lopen de rillingen over mijn rug en de tranen over mijn wangen. "Adieu, notre petite table" is ontroerend mooi. En ik heb zelden zo'n sensuele uitvoering gehoord van de Cours-de-Reine-scene. Die charme gebruikt ze dan ook nog eens voluit om in Saint-Sulpice Des Grieux opnieuw te verleiden.

Des Grieux is meteen ook de zwakke schakel in deze bezetting. Alessandro Liberatore heeft wel alle noten voor de rol, maar zijn Frans is nogal approximatief en zijn stem is ook niet altijd even homogeen. Zijn droom "En fermant les yeux" ging nog redelijk goed, al moest hij voor zijn hoge noot wel een andere schuif opentrekken. In "Ah, fuyez, douce image" ging zijn vibrato dan weer alle kanten uit.

De voorstelling werd ook gefilmd en zal later uitgebracht worden op DVD. Het is dan ook spijtig dat ze Ismael Jordi, die twee jaar geleden Manons geliefde zong, niet hebben kunnen herboeken.

Publicatie: woensdag 22 oktober 2014 om 17:49
Rubriek: Opera