Il Grand' Inquisitor

Phillip Addis in Parijs

In de reeks "Convergences" programmeert de Parijse Opéra (vocale) kamermuziek in het Amphithéâtre van de Bastille... een halfronde zaal onder de grote zaal die plaats biedt aan ongeveer 450 personen. De Canadese bariton Phillip Addis en de pianiste Emily Hamper gaven er gisteren een liedrecital.

De hoofdbrok van het programma bestond uit Britten en Poulenc... en een creatie. Het geheel werd in- en uitgeleid met respectievelijk Wolf en Korngold. Alhoewel dat op papier misschien goed leek, was dat toch niet zo'n goed idee. De Abendbilder van de jonge Wolf werden gedegradeerd tot opwarmoefening, de twee liederen van Korngold kwamen als een anti-climax na de creatie.

We hebben Phillip Addis een paar jaar geleden leren kennen als Jaufré Rudel in de Vlaamse Opera. Ondertussen is zijn stem interessanter geworden met meer kleur en meer expressiemogelijkheden. Zijn bariton heeft ook tenorale kwaliteiten, wat zijn succes als Pelléas verklaart... een rol die hij volgende maand herneemt in de Opéra Comique.

Benjamin Britten componeerde in 1965 Songs and proverbs of William Blake voor Dietrich Fischer-Dieskau. Het is een liedcyclus met zeven liederen, telkens voorafgegaan door een spreuk, die in één continue stroom uitgevoerd wordt. Toen Addis Proverb I inzette - "The pride of the peacock is the glory of God" - moest ik meteen aan Billy Budd denken, wat hem op het lijf geschreven lijkt te zijn. Hij brengt een intense vertolking met grote contrasten, gaande van de panische angst van The Chimney-Sweeper tot de dreiging van The Tyger.

Het was wel spijtig dat Emily Hamper wat op de achtergrond bleef. Na de pauze schoot ze wakker en begeleidde ze Addis in een onstuimige uitvoering van Poulencs La Fraîcheur et le feu. Daarna volgde de creatie van Waypoints. Het zijn drie liederen van Erik Ross op gedichten van Zachariah Wells. Het eerste lied, I, sluit nog aan bij de Blake-liederen van Britten. De twee andere liederen, Anatta en Waypoints, klinken "ouder"... meer in de stijl van het bisnummer Orpheus with his lute van Ralph Vaughan Williams.

Publicatie: zondag 12 januari 2014 om 10:00
Rubriek: Liedrecital