Il Grand' Inquisitor

Katrien Baerts in deSingel

Vorig jaar was Reinbert de Leeuw in deSingel voor een uitvoering van Das Lied von der Erde in een gereduceerde versie voor het Schönberg-ensemble. Gisteren was hij terug - deze keer met Het Collectief - voor kamerensemble-bewerkingen van werken van de tweede Weense School.

Sommige van die bewerkingen werden gemaakt voor het Weense "Verein für musikalische Privataufführungen", een vereniging die een transparantere blik op de toendertijd moderne muziek wou werpen. Zo kregen we bijvoorbeeld Schönbergs Kammersymphonie in een bewerking van Anton Webern te horen. Het ensemble bestaat uit een paar strijkers en blazers, aangevuld met piano en/of harmonium.

Vooral dat harmonium zorgt voor een speciaal coloriet in bijvoorbeeld Nacht, het eerste lied uit Sieben frühe Lieder in een bewerking van Reinbert de Leeuw. Ik kan begrijpen dat in een dergelijke gereduceerde versie, hij ook een iets puurdere zangstem wenste dan een mezzo of dramatische sopraan die we vaker in deze liederen horen... zelfs al wordt Alban Bergs Opus 4 meestal met piano uitgevoerd. Hoedanook, Katrien Baerts heeft een lichte sopraan die me toch niet echt kon overtuigen. Een lied als Die Nachtigall of Sommertage vraagt toch een iets expansievere stem dan wat zij kan leveren. Traumgekrönt was dan weer wel geslaagd, en werd afgerond met een subtiele messa di voce op "Nacht".

Ik kan me niet meteen herinneren dat ik ooit al de Maeterlinck-Gesänge gehoord heb. Thematisch zijn die liederen niet zo heel ver verwijderd van Pelléas et Mélisande, ahoewel Zemlinsky een Duitse vertaling van de gedichten getoonzet heeft. Deze liederen liggen beter in de stem van Katrien Baerts. Ze liet onder andere mooi piano-werk horen in bijvoorbeeld Die Mädchen mit den verbundenen Augen, al verdwijnt soms de kern uit haar mezza voce. Op interpretatief vlak is er zeker nog ruimte om te groeien.

De voorstelling werd ook opgenomen met de bedoeling om er een CD van te maken, wat vanuit repertoire-standpunt een interessante bijdrage is aan de catalogus.

Publicatie: donderdag 28 november 2013 om 18:54
Rubriek: Liedrecital