Il Grand' Inquisitor

Christiane Karg in Schwarzenberg

Vorig jaar heb ik de liedkunst van Christiane Karg voor de eerste keer live kunnen bewonderen, al was haar programmakeuze toen niet ideaal. Het programma dat ze gisteren zong, met pianist Gerold Huber, was veel beter uitgebalanceerd. Interpretatief is ze ook nog gegroeid, met een (halve) staande ovatie tot gevolg.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Het recital was symmetrisch opgebouwd. Elk deel begon met drie Schubertliederen, voor de pauze gevolgd door liederen van Schumann - Clara én Robert - en van Mahler - Alma én Gustav - na de pauze. Elk deel eindigde met Liebst du um Schönheit.

In de eerste liederen had haar stem nog een onaangename scherpte. Maar Du bist die Ruh, waarmee ze het eerste Schubertgroepje beëindigde, was verbluffend... ze wist een perfect mezza voce gedurende het volledige lied vol te houden tot ze op het einde haar stem mooi liet openbloeien. De groep Schumann-liederen had ze, wat mij betreft, mogen uitbreiden tot een heel recital. Van Robert koos ze een aantal liederen uit Myrten afgewisseld met liederen van Clara uit haar Opus 12 en 13. Stilistisch zit het koppel op dezelfde lijn wat een mooi homogeen resultaat opleverde. De stem van Christiane Karg straalt en ze buigt haar stem prachtig mee met de tekst van het lied.

Na de pauze begon ze met Fülle der Liebe. De veertien (14!) strofen van het gedicht van Schlegel zien er op papier redelijk indrukwekkend uit, maar Schubert heeft er gelukkig geen puur strofisch lied van gemaakt... en in een vertolking van Karg vliegen ze voorbij. In tegenstelling tot de Schumanns, zijn de liederen van Gustav en Alma Mahler minder goed door elkaar te wrochten. De liederen van Alma sluiten meer aan bij die van Richard Strauss of Arnold Schoenberg, dan bij die van Gustav.

De confrontatie van de twee versies van Liebst du um Schönheit is interessant. Uiteraard is de Mahler-versie zeer bekend, maar de versie van Clara Schumann is romantischer en ligt beter in het oor (en ik heb de indruk, ook in de stem). Als bisnummer keerden ze terug naar Robert Schumann met Die Lotusblume en een adembenemend mooie Mondnacht. Christiane Karg is bij ons nog geen echt bekende naam, maar daar zal binnenkort ongetwijfeld verandering in komen nadat ze de Rosenkavalier-Sophie gezongen heeft in de Vlaamse Opera...

Publicatie: maandag 2 september 2013 om 17:18
Rubriek: Liedrecital