Il Grand' Inquisitor

Essen 2013-2014

Over ongeveer twee weken begint het operaseizoen terug en dan is het nuttig om eens over de grens te kijken wat daar volgend seizoen te beleven valt. Het Aalto-Musiktheater van Essen werd 25 jaar geleden ingehuldigd en dat wordt volgend seizoen uitgebreid gevierd. Ze hebben ook een nieuwe intendant. Tot vorig seizoen cumuleerde Stefan Soltesz de job van intendant en chef-dirigent. Vanaf volgend seizoen is Hein Mulders intendant en Tomász Netopil de chef-dirigent.


foto "La straniera" © Opernhaus Zürich

Volgend seizoen staan vijf nieuwe producties op het programma en dertien hernemingen. De meest opvallende nieuwe productie is Bellini's La straniera. De productie van Christof Loy is een co-productie met o.a. de opera van Zürich, waar ze in juni in première ging. In Essen zal de rol van Alaide gezongen worden door Marlis Petersen.

Deze opera maakt deel uit van "Het Lot" dat als thema over het seizoen hangt. Andere nieuwe producties die onder dat thema vallen, zijn Macbeth en Werther. De eerste wordt geregisseerd door David Hermann - o.a. van de gestileerde Düsseldorfse Rigoletto - de tweede door Carlos Wagner. De titelrollen worden gezongen door Tommi Hakala (Macbeth) en Abdellah Lasri (Werther). De twee andere nieuwe producties zijn Ariodante - met Michaela Selinger (Ariodante) en Olga Pasichnyk (Ginevra) - en de "oude" Carsen-productie van Jenufa.

Bij de repertoire-stukken zitten uiteraard een aantal klassiekers zoals Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, Don Giovanni (productie van Stefan Herheim), La bohème, Madama Butterfly of Carmen. Maar de eerste herneming van het seizoen is Tristan und Isolde, waarvoor Stefan Soltesz nog eens terugkomt naar Essen. De protagonisten zijn Jeffrey Dowd, Evelyn Herlitzius en Ante Jerkunica. De productie is van Barrie Kosky. Zijn enscenering van Der fliegende Holländer wordt ook hernomen met Almas Svilpa (Holländer), Astrid Weber (Senta) en Jeffrey Dowd (Erik).

Publicatie: zondag 18 augustus 2013 om 13:55
Rubriek: Toekomstmuziek