Il Grand' Inquisitor

Die Zauberflöte in het PSK

In 2005 voerde de Munt Die Zauberflöte op in de productie van William Kentridge. Het is met deze productie dat we ook de interpretatie van René Jacobs leerden kennen. Wat later verscheen een opname met de Akademie für Alte Musik Berlin en momenteel tourt hij door Europa met een concertante reeks opvoeringen van Die Zauberflöte. Gisteren passeerde hij in het PSK.

Muzikaal is ze erg gelijklopend met de voorstellingen in de Munt op het vlak van tempokeuzes, versieringen van aria's en aandacht voor de dialogen, die soms dramatisch gedeclameerd of anders verlevendigd worden... zo zingt Papagena bij haar eerste optreden een stukje uit "Die Alte", één van Mozarts liederen. De achtergrondgeluiden zijn er ook bij. De hele koninklijke loge staat vol met slagwerk van vogelfluitjes en waterdruppels tot donderplaten. Het geheel zorgt voor veel sfeer, niet in het minst omdat iedereen zonder partituur zong en heel het podium en soms zelfs de zaal gebruikt wordt in wat een licht semi-scenische opvoering was. Het was dan ook een zeer onderhoudende avond ondanks een paar mindere vocale prestaties.

Topi Lehtipuu was zeven jaar geleden in de Munt weinig overtuigend als Tamino en dat is nog altijd zo. Hij maakt vooral duidelijk hoe moeilijk deze rol, en de portret-aria in het bijzonder, wel is. Miah Persson is vooral in het eerste bedrijf een uitstekende Pamina met een mooie ruime stem, en wel lichtjes geaccenteerd Duits in de dialogen. "Ach, ich fühl's" was degelijk zonder echt aangrijpend te zijn.

Marcos Fink heeft geen echt diepe bas, maar zijn opvallend timbre maakt hem wel tot een nobele Sarastro. Burçu Uyar had enige problemen met de beruchte hoge fa's van de Konigin van de Nacht. In de eerste aria stipte ze slechts eventjes aan, in haar twee aria waren ze niet helemaal juist. Maar haar dramatische expressie als de moeder die haar dochter kwijt is, was wel opvallend in het recitatief van "O zitt're nicht".

Het vraagt meestal niet veel moeite voor Papageno om de show te stelen. Daniel Schmutzhard doet dat met verve, hij zingt zijn aria's feilloos en is een geëngageerde acteur. Tenslotte moet ook het subliem trio van de drie Dames - Inga Kalna, Anna Grevelius en Isabelle Druet - vermeld worden.

Publicatie: dinsdag 20 november 2012 om 17:31
Rubriek: Opera