Il Grand' Inquisitor

Die Fledermaus in Wenen

De Volksoper is vooral bekend voor zijn operette-uitvoeringen, alhoewel ze ondertussen ook opera's - Carmen, Rusalka, Butterfly, zelfs Salome - in hun repertoire hebben. Maar operette blijft nog altijd hun hoofdbezigheid en Die Fledermaus is dan ook een standaardwerk voor hen.

Een aantal jaren geleden heb ik al eens een Fledermaus meegemaakt in de Volksoper. Ondertussen hebben ze een nieuwe productie, van Heinz Zednik, die nog altijd heel traditioneel is. Elk bedrijf heeft een apart realistisch decor, van de salon ten huize van Eisenstein, over de feestzaal van Orlofsky tot de gevangenis van Frank. Alle klassieke grappen - vooral die van Frosch - waren aanwezig en er werd gedanst door het Wiener Staatsballet op onder andere de toegevoegde polka "Unter Donner und Blitz" tijdens het feest van Orlofsky.

Het eerste bedrijf kwam maar traag op gang. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan een zwakke Rosalinde en Alfred. De Amerikaanse sopraan Melba Ramos heeft wel een mooie ronde klank, maar haar projectie is niet schitterend op een handvol hoge noten na. Dit maakte ook dat haar Czardas weinig schwung had. Christian Drescher zingt Alfred met een weinig boeiende en kleine stem. De dialogen van het eerste bedrijf waren ook niet echt meeslepend. Het is nog het begin van het seizoen en ze moeten er misschien nog terug in komen...

Het feestbedrijf waar de "Rache der Fledermaus" zich echt op gang trekt, is wel een wervelende show met als eerste hoogtepunt de aria van Orlofsky. Alexandra Kloose zong "Ich lade gern mir Gäste ein" met een grote stem, niet altijd mooi, maar wel met een androgyne klank die ideaal is voor de rol. Mathias Hausmann is ondertussen een degelijke Dr. Falke, maar niet echt uitzonderlijk.

Adele is de meest charmerende rol van de operette en het moet al heel slecht lopen voor een sopraan om hiermee niet te scoren. Elisabeth Schwarz is dan ook een sprankelende Adele, met een stem die een tikkeltje donkerder is dan de traditionele soubrette, die des te expressiever werkt in haar auditie-aria "Spiel ich die Unschuld vom Lande". Ik was zeer onder de indruk van de tenor Jörg Schneider als Eisenstein. Hij heeft een heldere en duidelijke stem met een mooie hoogte, en is ook goed in de dialogen. Mogelijk één van de beste Eisensteins die ook ooit live gehoord heb.

Publicatie: vrijdag 9 september 2011 om 09:08
Rubriek: Operette