Il Grand' Inquisitor

Deutsche Volkslieder I & II

Er is soms maar een dunne lijn tussen Duitse volksliederen en "kunstliederen". Sony heeft vorig jaar twee CD's uitgebracht, die constant flirten met die grens. De eerste CD, Wenn ich ein Vöglein wär, was zo succesvol dat het zelfs de Duitse top-100 haalde. Een paar maanden later volgde dan het tweede deel Geh' aus, mein Herz.

De liederen worden vertolkt door gevestigde liedzangers, zoals Angelika Kirchschlager, Stella Doufexis of Christian Gerhaher, zangers die we eerder kennen van in de opera, Franz-Josef Selig of Klaus Florian Vogt, en een aantal nog onbekende namen, waarbij onder andere twee tenors Daniel Johannsen en Maximilian Schmitt een positieve indruk maken. Drie pianisten - Helmut Deutsch, Eric Schneider en Gerold Huber - begeleiden hen.

Wie "Volkslieder" zegt, denkt meteen aan Johannes Brahms en zijn verzameling "Deutsche Volkslieder" waaruit een aantal liederen de CD gehaald hebben. Zo zingt Kirchschlager een nostalgische Da unten im Tale, brengen Ruth Ziesak en Schmitt een spittante vertolking van Feinsliebchen in dialoogversie, of geeft Katharina Kammerloher een dramatische uitvoering van Die Schwälble. Gerhaher kiest echter Der Gang zum Liebchen of Vor dem Fenster. Met zijn omfloerste stem en natuurlijke bescheidenheid zorgt hij voor een paar van de mooiste momenten op deze opnames.

Ook Schubert heeft een aantal liederen geschreven die in de loop der tijd zo bekend geworden zijn, dat ze tot de volksliederen gerekend worden... denk maar aan Heideröslein of Die Forelle, hier respectievelijk gezongen door Kirchschlager en Ziesak. Het bekendste Schubert-volkslied is echter Der Lindenbaum. Franz-Josef Selig geeft een (te) trage uitvoering, waardoor het lied veel diepzinniger wordt dan het normaal in de context van de cyclus Winterreise is. Die schöne Müllerin zit vol strofische liederen. Klaus Florian Vogt zingt het eerste lied Das Wandern ist des Müllers Lust met zijn klare heldere stem. En uit Schwanengesang zingt Maximilian Schmitt het elegante Ständchen.

Bij de duetjes moeten Wenn ich ein Vöglein wär van Schumann en Ich wollt, meine Liebe ergösse sich van Mendelssohn vermeld worden, die onsterfelijk gemaakt zijn door onder andere het duo Flott en Murray. Christiane Karg zingt ze hier respectievelijk met Kammerloher en Doufexis. De kinderliedjes die Hans en Grietje zingen in de gelijknamige opera van Humperdinck passen ook in het plaatje. Kirchschlager en Annette Dasch zingen Brüderchen, komm tanz mit mir. Zoals gewoonlijk is Dasch weer teleurstellend.

Tenslotte zijn er ook verschillende onbekende componisten, waarbij vooral ene Friedrich Silcher nogal prominent aanwezig is. De eerste track van de eerste CD begint met één van zijn liederen, die werkelijk iedereen kent... al is het maar in de versie van Elvis Presley, Muss i denn.

Het zijn typische feel-good-CD's die luxueus uitgegeven zijn met bijhorende boekjes waarin de liedteksten op dik papier gedrukt zijn. En terwijl ik het toch heb over Duitse Volkslieder, wil ik ook even verwijzen naar het Liederprojekt dat een vergelijkbare opzet heeft... maar ook een schitterende website, waar je de liederen kan beluisteren, downloaden en zelfs meezingen met de "meezing"-versie en de beschikbare partituur.

Publicatie: vrijdag 29 juli 2011 om 22:55
Rubriek: CD & DVD