Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2010-2011

Vandaag viel de nieuwe seizoensbrochure van de Waalse Opera in mijn brievenbus. Het volgend seizoen bestaat zoals gewoonlijk uit veel (Italiaans) ijzeren repertoire. Alle voorstellingen zullen doorgaan in de tijdelijke tent.

Ze brengen twee Verdi-opera's. De ex-Vlaamse-Opera-dirigent Massimo Zanetti komt Un ballo in maschera dirigeren in een productie van Philippe Sireuil. De zangers zijn Stuart Neill (Riccardo), Chiara Taigi (Amelia) en George Petean (Renato). Paolo Arrivabeni zal Otello dirigeren, geregisseerd door de intendant. Het koppel Fabio Armiliato en Daniela Dessi zingen respectievelijk Otello en Desdemona, Giovanni Meoni zingt Iago.

Arrivabeni en Mazzonis di Pralafera zullen ook Il barbiere di Siviglia brengen, blijkbaar in de sopraanversie... met Sumi Jo als Rosina, Nicola Alaimo als Figaro en Sergei Romanov Sky als Almaviva. Puccini is - net zoals in De Munt - van de partij met La bohème, ook onder leiding van Arrivabeni. De twee hoofdrollen zijn dubbel bezet met Elena Monti en Guylaine Girard (Mimi), en Arturo Chacon-Cruz en Sébastien Guèze (Rodolfo).

Er is toch één rariteit in het Italiaans programma met het mij totaal onbekende L'inimico delle donne van Baldassare Galuppi. Rinaldo Alessandrini dirigeert en ook deze opera wordt geregisseerd door Mazzonis di Pralafera.

Een andere rariteit is Salomé... er bestaat blijkbaar een Franse versie van Strauss' opera. June Anderson zingt de titelrol. Verder zullen we Donald Kaasch kunnen horen als Hérode en Mara Zampieri als Hérodias. Arrivabeni dirigeert. De productie is van de hand van Marguerite Borie.

Echt Duits is daarentegen Die Zauberflöte. De zangers zijn Magali De Prelle als Pamina, Michael Spyres (de Candide van de Vlaamse Opera dit seizoen) als Tamino, en Mario Cassi als Papageno. Patrick Davin is de dirigent en Julien Lubek de regisseur.

Echt Frans is Carmen met een meervoudige bezetting van de vier hoofdrollen: Carla Dirlikov en Marie Kalinine (Carmen), José Cura, Calin Bratescu en Marc Laho (Don José). Het seizoen wordt afgesloten met een concertante voorstelling van Massenets Thérèse.

Publicatie: maandag 3 mei 2010 om 17:47
Rubriek: Toekomstmuziek