Il Grand' Inquisitor

Opéra national de Paris 2010-2011

De Parijse Opéra heeft gisteren haar nieuw seizoen aangekondigd. Er staan niet minder dan 19 opera's op het programma, waarvan zeven nieuwe producties.

Bij die nieuwe producties vinden we uiteraard de twee laatste Ring-delen, Siegfried en Götterdämmerung, in de regie van Günter Krämer. Torsten Kerl en Katarina Dalayman zingen respectievelijk Siegfried en Brünnhilde. Andere zangers zijn Juha Uusitalo (Wotan), Hans-Peter König (Hagen) en Sophie Koch (Waltraute). Muziekdirecteur Philippe Jordan dirigeert de twee producties.

In tegenstelling tot dit seizoen kruipt Jordan volgend seizoen iets meer in de orkestbak. Hij zal ook Ariadne auf Naxos dirigeren. Het is een productie van Laurent Pelly met Ricarda Merbeth (Ariadne), Stefan Vinke (Bacchus), Sophie Koch (Komponist) en Diana Damrau (Zerbinetta). Verder dirigeert hij ook twee Mozart-opera's. Voor Le nozze di Figaro heeft Nicolas Joel de legendarische, bijna 40 jaar oude, productie van Giorgio Strehler uit de kelder gehaald en ook een dubbele bezetting voorzien. Cosi fan tutte is te zien in een productie van Ezio Toffolutti. "Nozze" speelt in de Bastille, "Cosi" in de Garnier.

Tenslotte dirigeert Philippe Jordan ook een nieuwe productie van Il trittico... met voorsprong mijn favoriete Puccini-opera. De regie is in handen van Luca Ronconi. De zangers zijn Juan Pons (Michele en Gianni Schicchi), Oxana Dyka (Giorgetta), Marco Berti (Luigi), Tamar Iveri (Suor Angelica), Luciana D'Intino (La zia Principessa) en Ekaterina Siurina (Lauretta).

Een andere interessante nieuwe productie is Hindemiths Mathis der Maler met Christoph Eschenbach in de orkestbak en Olivier Py als regisseur. Matthias Goerne is voorzien voor de titelrol. Met Akhmatova van Bruno Mantovani presenteert de Parijse opera ook een wereldcreatie, die door Joel zelf geregisseerd zal worden. Met Francesca da Rimini van Zandonai zal er ook een rariteit uit het verismo te horen zijn met Svetla Vassilieva als Francesca en met Roberto Alagna als Paolo.

De enige barokopera is Giulio Cesare in de Garnier. Emmanuelle Haïm mag toch nog terugkomen na haar debacle dit seizoen waarbij ze buitengebonjourd werd door het orkest. Laurent Pelly zal ongetwijfeld een creatieve productie bedenken. De titelrol wordt gezongen door Lawrence Zazzo. Isabel Leonard is Sesto; Natalie Dessay en Jane Archibald wisselen af als Cleopatra.

Bij de hernemingen vallen twee producties op van Willy Decker. In Der fliegende Höllander zingt James Morris de titelrol. Hij krijgt repliek van Adrianne Pieczonka (Senta), Klaus Florian Vogt (Erik) en Matti Salminen (Daland). In Yevgenij Onegin kunnen we Ludovic Tézier als Onegin, Olga Guryakova als Tatiana en Joseph Kaiser als Lenski horen.

De verkochte bruid wordt hernomen met Inva Mula (Marenka) en Piotr Beczala (Jeník). Een iets opvallendere herneming uit de Mortier-periode is de Marthaler-productie van Kátia Kabanová met Angela Denoke als Katia. Beide opera's worden opgevoerd in de Garnier.

Tenslotte is er nog een hoop groot Italiaans repertoire. Er zijn twee Verdi-opera's: Luisa Miller met Marcelo Alvarez (Rodolfo) en Krassimira Stoyanova (Luisa Miller); en Otello met Aleksandrs Antonenko (Otello), Renée Fleming en Tamar Iveri (Desdemona), Lucio Gallo en Sergei Murzaev (Iago).

Naast "Trittico" zijn er ook nog twee andere Puccini-opera's: de Bob Wilson-productie van Madama Butterfly met Micaela Carosi (Cio-Cio-san), James Valenti (Pinkerton) en Anthony Michaels-Moore (Sharpless); en Tosca met Iano Tamar (Tosca), Massimo Giordano en Carlo Ventre (Cavaradossi) en Franck Ferrari (Scarpia).

In de Garnier wordt L'Italiana in Algeri opgevoerd met Vivica Genaux als Isabella, Lawrence Brownlee als Lindoro en Marco Vinco als Mustafà.

Er zitten wel een interessante producties en zangers in dit seizoen, maar ook heel veel "veilig" repertoire.

Publicatie: dinsdag 9 maart 2010 om 19:54
Rubriek: Toekomstmuziek