Il Grand' Inquisitor

Carsten Süß in Schwarzenberg

De tenor Carsten Süß en Wolfram Rieger brachten gisteren een Schubertiade-klassieker als namiddagconcert... Die schöne Müllerin kreeg een redelijk snelle uitvoering met een bij wijlen eigenzinnige interpretatie.

Die eigenzinnnigheid kwam vooral van Carsten Süß. Het is al vaker gesuggereerd dat Die schöne Müllerin het vervolg zou kunnen zijn van Winterreise en Süß neemt dit redelijk letterlijk. Van in het begin van de cyclus, zit zijn molenaarsknaap nog vol opgekropte woede en sarcasme. Het naïeve en romantische ontbreekt volledig. Af en toe komt zijn aggressie boven, zelfs al vroeg in bijvoorbeeld Danksagung an den Bach of Am Feierabend.

Aanvankelijk klinkt hij redelijk monotoon ondanks een timbre dat soms aan Peter Schreier doet denken. Het is wachten tot de jager op het podium verschijnt vooraleer al zijn expressieve krachten en dramatische inleving losbreekt... om uiteindelijk uit te deinen in een ingetogen Des Baches Wiegenlied.

Zoals gewoonlijk schitterde Wolfram Rieger weer met zijn meesterlijk pianospel. De Schubertiaanse schilderijen van het ruisend water of de draaiende molenstenen van Das Wandern zijn kinderspel voor hem. Het wordt pas echt indrukwekkend als hij alles tegelijkertijd doet zoals bijvoorbeeld in Halt!. In de eerste strofe - "Eine Mühle seh' ich blinken aus den Erlen heraus" - horen we aanvankelijk dat helder blinken van de molen maar bijna tegelijkertijd - "durch Rauschen und Singen bricht Rädergebraus" - horen we in de andere hand het zware draaien van de raderen.

Fijne penseelstreken haalt hij boven voor de "silbernen Spiegel" van Tränenregen. Adembenemend is zijn halsbrekende uitvoering van Mein!. De drie opeenvolgende jager-liederen, met Der Jäger als centraal paneel van het triptiek, is een ware explosie van pianistiek geweld. Totaal het tegenovergestelde is Trockne Blumen. Met heel droge pianissimo akkoorden lijkt het alsof er in de verte een doodsklokje weerklinkt... dat het einde van de molenaarsknecht aankondigt.

Publicatie: maandag 31 augustus 2009 om 12:53
Rubriek: Liedrecital