Il Grand' Inquisitor

Santa Fe - The letter

Het operafestival van Santa Fe bestaat uit een mix van het ijzeren repertoire - deze zomer is dat La traviata, L'elisir d'amore en Don Giovanni - het iets minder bekend Alceste van Gluck en een wereldcreatie... The letter.

"The letter" is een verhaal van W. Somerset Maugham dat samen met vijf andere kortverhalen in 1926 gepubliceerd werd in The casuarina tree en later omgewerkt werd tot een toneelstuk, en ook een paar keer verfilmd werd. Het verhaal gaat over Leslie Crosbie die Geoff Hammond vermoordt. Ze beweert dat ze dit deed uit zelfverdediging omdat hij haar probeerde te verkrachten... tot een brief opduikt waaruit blijkt dat ze minnaars waren. Ze heeft hem vermoord omdat hij haar wilde dumpen. Via haar advocaat Howard Joyce koopt ze de brief - haar man Robert betaalt zonder blijkbaar goed te beseffen dat zijn vrouw een affaire had - en laat ze de brief verdwijnen.

Terry Teachout maakte uit dit verhaal een libretto en Paul Moravec schreef de muziek, zijn eerste opera. De opera begint met zes pistoolschoten en de moord op Hammond. Hammond komt nog wel terug in de opera via een flashback van Leslie. De opera duurt ongeveer anderhalf uur en wordt in het Engels gezongen.

De hoofdrol van Leslie Crosbie werd op maat geschreven van Patricia Racette. Anthony Michaels-Moore is haar onwetende echtgenoot Robert Crosbie. Roger Honeywell en James Maddalena zingen respectievelijk Geoff Hammond en de advocaat Howard Joyce. De zangpartijen schijnen niet echt memorabel te zijn, maar de orkestpartituur zou wel de moeite zijn en soms naar sfeervolle filmmuziek neigen (Patrick Summers is de dirigent). Op de website van het Santa Fe Operafestival zijn een paar videofragmenten te bekijken.

Publicatie: zondag 9 augustus 2009 om 15:54
Rubriek: Nieuws