Il Grand' Inquisitor

Aix - Idomeneo

Het Festival van Aix-en-Provence heeft een reputatie van Mozartfestival en dit jaar zetten ze een nieuwe productie van Idomeneo op het programma. De regisseur van dienst is Olivier Py. Marc Minkowski dirigeert zijn Musiciens du Louvre-Grenoble.

Olivier Py heeft iets van een naam hoog te houden, weliswaar niet van het kaliber als Calixto Bieito, maar toch... Voorafgaand aan de première gaf hij een paar interviews voor Le Figaro en France Soir, waarin hij toelichting geeft bij zijn ideeën en zijn algemene aanpak. Uit die interviews blijkt een redelijk intelligente en respectvolle benadering. Het publiek blijkt het echter niet zo begrepen te hebben en ontving het regieteam op een lustig boeconcert. De recensenten zijn veel positiever over deze zwart-wit productie.

In de bezetting vinden we een aantal typische Minkowski-zangers, zoals Richard Croft als Idomeneo, of Mireille Delunsch als Elettra. Ze voerden de Weense versie op met een tenor als Idamante, en dat was dan Yann Beuron. In de rol van Ilia was onze landgenote Sophie Karthäuser te horen.

De voorstelling van afgelopen zaterdag werd live uitgezonden op arte en de kans is dan ook groot dat die ooit op DVD zal verschijnen.

Publicatie: dinsdag 14 juli 2009 om 19:31
Rubriek: Nieuws