Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2009-2010

Ik ben terug uit New York... en vond de nieuwe programmabrochure van de Vlaamse Opera in mijn brievenbus. Het seizoen heeft de titel "Tegen de stroom" meegekregen om zo een aantal opera's te groeperen waarvan de protagonisten outsiders zijn.

De opera's waarmee het seizoen begint en eindigt - respectievelijk Wozzeck en Peter Grimes - zijn archetypische outsiders. Guy Joosten zal Wozzeck regisseren met Gabriel Suovanen in de titelrol en Noëmi Nadelmann als Marie. Koen Crucke gaat zowaar de nar zingen. De regie van Peter Grimes is in handen van David Alden, die we nog kennen van Ariodante. Jorma Silvasti is Grimes.

Madama Butterfly kan met wat fantasie ook nog als outsider beschouwd worden. Hiervoor wordt de Carsen-productie hernomen. Er zijn twee zangeressen voorzien voor Cio-cio-san: Karine Babajanyan en Yunah Lee. Mikhail Agafonov zal Pinkerton zingen.

Met Jevgeni Onegin zet de Vlaamse Opera haar Tchaikovsky-trilogie verder onder de muzikale leiding van Dmitri Jurowski en in de regie van Tatjana Gürbaca. Onegin is vooral bij Pushkin een outsider, maar dit aspect komt minder tot uiting in de opera. Tommi Hakala, die we eerder al als Danilo en Don Giovanni gehoord hebben, zal Onegin zingen. Anna Leese is Tatjana en Matthias Klink is Lenski.

Ik zou Don Carlos en Posa eerder als idealisten omschrijven, in plaats van als outsiders, maar dat neemt niet weg dat ik blij ben dat de Vlaamse Opera de Franse versie van Don Carlos programmeert. Het is een productie van Peter Konwitschny, die afkomstig is van de Weense Staatsoper. Die productie werd al uitgezonden op de Oostenrijkse televisie, waardoor verschillende fragmenten beschikbaar zijn (zoals het duet van Posa en Don Carlo of het auto-da-fe). In Antwerpen zal de titelrol gezongen worden door Jean-Pierre Furlan, die eerder ook al in Luik op de planken gestaan heeft. Serena Farnocchia en Karine Babajanyan delen de rol van Elisabeth en Francesco Ellero d'Artegna (nog een oude bekende) zal Philippe II zingen. Deze opera wordt wel enkel in Antwerpen opgevoerd. Op bepaalde dagen worden bussen ingelegd voor de Gentenaars.

Met Cavalli's Giasone staat er ook een barokwerk op het programma in een productie van Mariame Clément. Ottavio Dantone dirigeert en Christophe Dumaux zingt Giasone. Voor de kerstperiode volgt de Vlaamse Opera de gewoonte van de Waalse Opera en voorziet ze Candide met Michael Spyres als Candide en Jane Archibald als Cunegonde. Nigel Lowery doet de regie. Tenslotte is er ook een wereldcreatie gepland met The Rage of Life van Elena Kats-Chernin. De zangers bestaan uit Liesbeth Devos en Tobias Hächler.

Publicatie: maandag 11 mei 2009 om 18:42
Rubriek: Toekomstmuziek