Il Grand' Inquisitor

Sophie Karthäuser in Brussel

Na haar reeks Calisto's bleef Sophie Karthäuser nog even in Brussel voor een liedrecital in het Brussels Conservatorium. De zaal zat behoorlijk vol voor wat een teleurstellende bedoening werd.

De belangrijkste schuldigen waren haar twee mede-artiesten, de pianist David Lively en de klarinettist Jean-Luc Votano, die niet veel besef lijken te hebben van wat kamermuziek juist betekent. Het concert opende met Schumanns "Fantasiestücke" Opus 73 voor klarinet en piano. De balans tussen beide muzikanten was totaal verkeerd. Het leek eerder op een werk voor klarinet met pianoachtergrondgeruis. Met een open piano had het misschien wat beter geklonken. Alhoewel...

Als Lively nadien Sophie Karthäuser begeleidde in de Mignon-Lieder van Schubert, gebeurden er ook allerlei rare dingen. In de partituur van Nur wer die Sehnsucht kennt, staat de piano-introductie weliswaar aangegeven met 'legato', maar dat staat er waarschijnlijk maar als bladvulling en is niet iets waar een pianist op moet letten. Ofwel lezen ze Schuberts aanduidingen gewoon niet. Schubert heeft bij het begin van Gretchen am Spinnrade zelfs 'Nicht zu geschwind' geschreven... hij kende zijn pappenheimers. De halsbrekende snelheid waarmee ze dat lied uitvoerden, is gewoon knettergek. Bij deze snelheid vliegt het spinnenwiel-wiel er na drie maten al af.

Maar ook Sophie Karthäuser gaat niet geheel vrijuit. Het zou kunnen dat ze door een of ander virus belaagd werd, alhoewel er niets aangekondigd werd. Al te vaak klonk haar stem niet echt vrij. Zeker in de hoogte duwde ze teveel met af en toe zelfs een licht krakje. Het duidelijkst was dit op het einde van Heiss mich nicht reden. Als ze voor de laatste noot van "ein Gott vermag zie aufzuschlie-ie-ie-ßen" nog een toontje hoger moet, lijkt ze op het verkeerde vocaal been te staan waardoor die laatste noot lichtjes vermorzeld werd. Haar interpretatie bleef ook vlak, ondanks een behoorlijk goede tekstverstaanbaarheid.

Na de pauze zou ze nog twee liederen zingen, waaronder Der Hirt auf dem Felsen, gescheiden door de "Wanderer-Fantasie". Maar voor mij was het voorgaande te oncomfortabel om aan den lijve te ondervinden of er nog rampen zouden gebeuren. Alles werd opgenomen door de VRT en zal later op klara te horen zijn.

Publicatie: donderdag 12 maart 2009 om 22:32
Rubriek: Liedrecital