Il Grand' Inquisitor

The Metropolitan Opera 2009-2010

De Met is vermoedelijk het eerste operahuis om zijn nieuw seizoen aan te kondigen. Ik ga ervan uit dat Kinepolis volgend jaar ook weer de reeks cinema-voorstellingen overneemt en zal me dan ook beperken tot die producties.

De meest interessante voorstellingen op het vlak van repertoire komen op het einde van het seizoen. De overgrote meerderheid bestaat echter uit het ijzeren repertoire. Ik kan me wel voorstellen dat ze niet meteen een Lulu of De neus op het grote publiek willen loslaten... maar Der fliegende Holländer met Kazushi Ono in de orkestbak of Ariadne auf Naxos met Nina Stemme zouden ook niet misstaan hebben, om nog maar te zwijgen van Verdi-rariteiten als Attila of Stiffelio.

Een van de voorstellingen die meteen in het oog springt, is die van Simon Boccanegra op 6 februari, en dan vooral omdat Placido Domingo gaat proberen om de titelrol te zingen. Het is al langer aangekondigd dat hij die rol ging zingen en volgend seizoen is het dan zo ver. Voorlopig geloof ik nog altijd niet dat Domingo een overtuigende Boccanegra zal zijn. Hij heeft wel al eerder baritonaria's gezongen... zoals vorig jaar het Posa-Don Carlo-duet met Villazon. Maar ik hoor nog altijd twee tenors en geen tenor en (Verdi)bariton. Maar wie weet, misschien verrast hij wel iedereen. Adrianne Pieczonka zal in die voorstelling Amelia zingen, Marcello Giordani is Gabriele Adorno en James Morris zingt Fiesco, terwijl James Levine dirigeert.

Hamlet (27 maart) is ook geen echt repertoirestuk en de productie van Patrice Caurier & Moshe Leiser is ook niet echt nieuw. Die heeft eerder al verschillende Europese operahuizen afgedweild (zoals Covent Garden en het Liceu) en is ook beschikbaar op DVD. Ook de protagonisten zijn ongewijzigd gebleven met Simon Keenlyside als Hamlet en Natalie Dessay als Ophélie. Louis Langrée dirigeert. Op 1 mei staat er wel een nieuwe productie van Mary Zimmerman op het programma met Rossini's Armida. Renée Fleming zal de titelpartij zingen en krijgt weerwerk van een duizelingwekkende reeks tenoren: Lawrence Brownlee, Bruce Ford, José Manuel Zapata, Barry Banks en Kobie van Rensburg.

Het seizoen begint echter op 10 oktober met een nieuwe Tosca in een regie van Luc Bondy. Karita Mattila is Tosca en Marcelo Alvarez zingt Cavaradossi. Op 24 oktober spelen ze Aida in een oude productie uit 1988 van Sonja Frisell. De zangers zijn Violeta Urmana (Aida), Johan Botha (Radamès), Dolora Zajick (Amneris) en Carlo Guelfi (Amonasro). De Zeffirelli-productie van Turandot op 7 november is nog een jaar ouder. Maria Guleghina zal Turandot zingen. En toen Nathaniel Merrills productie van Der Rosenkavalier in première ging, was ik zelfs nog niet geboren... Toen zong Christa Ludwig de titelpartij; op 9 januari 2010 zal die rol door Susan Graham gezongen worden. Verder zal Christine Schäfer Sophie zingen, wordt de Marschallin door Renée Fleming vertolkt en krijgt Baron Ochs de gigantische stem van Kristinn Sigmundsson mee.

Tenslotte zijn er ook nog twee nieuwe producties. Op 19 december krijgen we Les contes d'Hoffmann te zien met (misschien) Rolando Villazón in de rol van Hoffmann. Maar de echte redenen om naar die voorstelling te gaan, zijn René Pape als de vier duivels en Elina Garanca als Nicklausse. Op 16 januari dirigeert Yannick Nézet-Séguin Carmen met Angela Gheorghiu en Roberto Alagna.

Het volledige programma van de Met met alle details zijn na te lezen in hun persbericht.

Publicatie: woensdag 11 februari 2009 om 19:54
Rubriek: Toekomstmuziek