Il Grand' Inquisitor

Liebesliederwalzer in de Munt

Vier zangers, twee pianisten en één piano... allemaal tegelijkertijd op het podium. Het is geen alledaags beeld voor een liedrecital. De aanleiding is de tournee met Brahms' Liebesliederwalzer waarmee Marlis Petersen, Stella Doufexis, Werner Güra, Konrad Jarnot en de pianisten Christoph Berner en Camillo Radicke momenteel door Europa trekken.

Voor die Liebesliederwalzer moesten we wachten tot na de pauze. In het eerste deel brachten de zangers telkens vijf-zes solo-liederen van Brahms. Alleen Werner Güra moest forfait geven, aangezien hij leed aan een raadselachtige ziekte: "zijn stem is in orde, maar hij is fysisch niet in optimale vorm", kregen we te horen.

Stella Doufexis mocht de spits afbijten. Het is al een hele tijd geleden dat ik haar nog gehoord heb. En haar slanke mezzo is nog altijd even expressief en interessant als vroeger. Ze bracht onder andere een opvallend sensuele vertolking van Sapphische Ode. Ik heb ooit geschreven dat ik vermoedde dat er een prachtige Liedzangeres schuilt in Marlis Petersen. Dat vermoeden heeft ze gisteren bevestigd. Ze zingt met een mooie tekstprojectie, de nodige expressieve inleving en met een heel aangenaam stemgeluid. Het is alleen spijtig dat ze niet de meest boeiende liederen van Brahms uitgekozen had. Maar ik wil haar wel eens in een volledig solo liedrecital horen...

De bariton Konrad Jarnot was de enige mannelijke zanger voor de pauze. Ik had al een aantal positieve dingen over deze leerling van Dietrich Fischer-Dieskau gehoord, maar ik had hem zelf nog niet live gehoord. Hij blijkt de ontgoocheling van de maand te zijn. Zijn interpretatieve intelligentie is overduidelijk, maar zijn stem is ver verwijderd van een vergelijkbare kwaliteit. In de hoogte klinkt hij genepen en nasaal, zijn laag register is onbestaande en met een redelijke middenstem alleen redt hij het niet. Het is betreurenswaardig, want hij had naar mijn gevoel de mooiste groep Brahms-liederen met liederen als Die Mainacht of Meine Liebe ist grün.

Na de pauze maakte Werner Güra het kwartet volledig voor de Liebesliederwalzer, opus 52. Dit gezelschap heeft deze liederen trouwens ook opgenomen bij harmonia mundi, inclusief de Neue Liebeslieder. Ze gaven een nogal stijve uitvoering. Alleen Stella Doufexis gaf een dramatische dimensie aan haar vertolking. Het was pas bij de bisnummers, een herhaling van al eerder gezongen liederen zoals - onvermijdelijk - Ein kleiner, hübscher Vogel, dat de andere zangers ook los kwamen.

Publicatie: vrijdag 19 december 2008 om 18:08
Rubriek: Liedrecital