Il Grand' Inquisitor

Mehrstimmige Gesänge in Schwarzenberg

De Schubertiade Schwarzenberg is zowat de enige mogelijkheid om ook eens meerstemmige Schubertliederen te horen. Gisteren vormden de tenors Werner Güra en Carsten Süß, bariton Florian Boesch en bas Wilhelm Schwinghammer het vocaal kwartet voor zo'n recital. Wolfram Rieger zat aan de piano.

Ze begonnen met een lichte noot. Florian Boesch zong eerst de solorol in het Trinklied om de "Feierstunde" te openen. Daarna was hij samen met Werner Güra het advokatenkoppel-met-stemmetjes dat in Die Advokaten Carsten Süß, alias Herr Sempronius, geld probeert afhandig te maken.

De rest van het recital bestond uit iets serieuzere teksten. Opmerkelijk waren de twee liederen Die Nacht en Wehmut zonder pianobegeleiding. In de meeste van deze liederen lijkt de piano sowieso van ondergeschikt belang te zijn. Een eerste uitzondering was Die Nachtigall, waar Wolfram Rieger het "Zaubergesang" van Philomele uitbeeldde, of Frühlingsgesang als hij al zijn kunnen loslaat om de tekst "Der Winter bedroht ihn mit schaurigen Kälte, der Sommer verfolgt ihn mit flammendem Speer" in te kleuren. Maar zijn moment kwam vooral in Mayrhofers Gondelfahrer. In het begin laat hij de maan en sterren in zijn piano dansen. Even later ontpopt Rieger zich tot een pianistieke tovenaar als hij zijn piano als een heuse beiaard laat klinken als er sprake is van de "Markustürme".

Het was trouwens grappig om zien dat tenors toch altijd tenors blijven, ook al zingen ze liederen. Elk lied heeft zijn leidende tenorstem en dus wisselden Güra en Süß ook bij elk lied. Aangezien de pikorde begint bij de zanger die het meest links staat, ttz. het dichtst bij de pianist, verwisselden ze ook elk lied fysisch van plaats... inclusief hun "eigen" muziekstandaard.

Een leuke namiddag werd afgerond met een bisnummer in de stijl zoals het recital begonnen was. De "voorzitter", deze keer Wilhelm Schwinghammer, nam het voortouw in Zur guten Nacht om de Schubertiade-namiddag af te sluiten. Het enige wat nog ontbrak, was "ein großes Bier"...

Publicatie: donderdag 28 augustus 2008 om 08:36
Rubriek: Liedrecital