Il Grand' Inquisitor

Agrippina in De Munt

Een van de succesproducties van de laatste jaren in de Munt was ongetwijfeld Handels Agrippina. De regie van David McVicar en de heel sterke cast die René Jacobs verzameld had, waren daar de hoofdredenen voor.

Het scenebeeld wordt weer gedomineerd door een gigantische trap met bovenaan de troon, waar heel het stuk en de intriges van Agrippina om draait. Verder zijn er nog de grafzerken op wieltjes en de gigantische donkere marmeren muren. Een en ander zou waarschijnlijk nog sterker zijn als de idiote dansjes, de frivole soldaten en de belachelijke headbangers rond de klavecimbel zouden weggeknipt worden...

De bezetting uit 2000 is bijna volledig terug van de partij, enkel de Zweedse sopraan Miah Persson vervangt Rosemary Joshua in de rol van Poppea. De bezetting is nog altijd zeer homogeen en de minpuntjes zijn slechts details. Miah Persson verliest soms haar concentratie, maar je zou voor minder als je tijdens een aria heen en weer moet rennen over de scene om een taxi te pakken te krijgen. Lorenzo Regazzo is een bodemloze Claudio die zijn lage noten faket en Dominique Visse begint meer en meer een karikatuur van zichzelf te worden. Maar de Agrippina van Anna Caterina Antonacci en de Nero van Malena Ernman stelen weer de show.

De herneming van deze productie wordt over twee seizoenen gespreid... De Munt gaat in september gewoon verder waar ze nu geëindigd is.

Publicatie: maandag 30 juni 2003 om 17:42
Rubriek: Opera