Il Grand' Inquisitor

Peter Mattei in De Munt

De Zweedse bariton Peter Mattei is in Brussel hoofdzakelijk bekend van zijn opera-optredens, onlangs nog als Marcello in La Boheme. Maar vroeger hebben we hem ook al gehoord als Don Giovanni, Yevgenij Onegin of de Graaf uit "Nozze". Zijn optredens worden telkens gekenmerkt door een eenzijdige, agressieve interpretatie die hij op al zijn vertolkingen toepast.

En wat blijkt... als hij een liedrecital zingt, doet hij dat op net dezelfde manier. De dichter uit Dichterliebe wordt op die manier een ongelikte beer, die zich sterk verongelijkt voelt door het leed dat hem is aangedaan. Op zich is dat natuurlijk "een" interpretatie, alleen spijtig dat daardoor al de nuances van Robert Schumanns partituur vakkundig platgewalst worden door zijn vocaal geweld. Zijn pianist Matti Hirvonen doet lustig mee en slaat gezwind op de pianotoetsen... bij momenten raakt hij zelfs de juiste toetsen.

Na de pauze bedaart Peter Mattei even om Debussy's Ballades de François Villon te zingen, wat hij redelijk goed doet. Met de drie volgende liederen van Stenhammar is hij in zijn moedertaal aanbeland en toont hij dat hij ook heel mooi lyrisch kan zingen, zonder nodeloos geweld. De laatste reeks liederen (van Ture Rangström) vertellen het verhaal van koning Erik XIV. En hier kan hij zich weer nauwelijks beheersen en laat zich verleiden tot vocale overacting.

Het eerste bisnummer kondigde hij aan als een lied over het eurosongfestival... het blijkt de zangwedstrijd van de koekoek en de nachtigaal te zijn uit Mahlers Lob des hohen Verstandes. Om af te sluiten zong hij nog twee liederen van Stenhammar.

Dit recital wordt door Klara uitgezonden op 17 juni, en op 22 juni door Musique 3.

Publicatie: zondag 1 juni 2003 om 19:49
Rubriek: Liedrecital