Il Grand' Inquisitor

Mozart Requiem in het PSK

De Munt gaat de volgende seizoenen rond Allerheiligen telkens een Requiem opvoeren. Het Requiem van Mozart, wat trouwens niet tot mijn favoriete Requiems behoort, was eerst aan de beurt.

Als opwarmertje begonnen ze echter met Brittens Sinfonia da Requiem, een orkestraal requiem. Mark Wigglesworth gaf daarvan een overdonderende uitvoering. Alhoewel dat overdonderende kan ook te maken hebben met het feit dat ik op de tweede rij zat en constant overspoeld werd door de klank van het Muntorkest.

Voor Mozarts Requiem werd het orkest wat verkleind, maar het bleef toch nog altijd een groot orkest. Voeg daarbij nog een groot koor en wat volgde was een uitvoering alsof Harnoncourt nooit bestaan heeft. Geweldig !

Maar desalniettemin waren er toch een paar mooie momenten, zoals het "Voca me" van het vrouwenkoor, het begin van het "Hostias" of het schrijnende "Agnus Dei". De solisten, Veronica Cangemi, Jennifer Larmore, Jeremy Ovenden en Petri Lindroos, hebben relatief weinig te doen. Larmore was wat teleurstellend en Lindroos zong met een mooie sonore bas. Maar het was vooral Cangemi die het meest schitterde met onder andere een ronde klank voor haar "Lux aeterna".

Publicatie: dinsdag 30 oktober 2007 om 22:30
Rubriek: Oratorium