Il Grand' Inquisitor

La damnation de Faust in Gent

De Vlaamse Opera is haar seizoen begonnen met Berlioz' La damnation de Faust... in een concertante uitvoering waarbij je geen moment spijt hebt dat een mogelijke enscenering ontbreekt.

Een belangrijke pijler voor het succes was de dirigent Paolo Carignani. Hij ontleedde de kleurrijke partituur in al zijn details en slaagde erin om het orkest van de Vlaamse Opera nog eens schitterend te laten musiceren. Ook het (uitgebreid) koor presteert voortreffelijk met een prachtig slotkoor, waarbij ook het kinderkoor optreedt.

Als Philippe Rouillon op het einde van de hellenrit een fenomenale "Je suis vainqueur!" zingt, vat dat zijn prestatie goed samen. Het is ondertussen weer al een hele tijd geleden dat hij de Hoffmann-duivels gezongen heeft voor de Vlaamse Opera, maar ook als Méphistophélès is hij een sterke vertolker die met zijn idiomatische vertolking elke scène domineert. In het begin bleef hij nog wat op de achtergrond. Maar in bijvoorbeeld zijn serenade "Voice des roses" maakte hij contact met het publiek, al is het maar door kleine bewegingen te maken die zijn woorden onderstrepen.

In het eerste deel van de opera, vreesde ik dat de stem van Eric Cutler te klein zou zijn voor bijvoorbeeld "Nature immense". Maar dat was maar een tijdelijke vrees. Heel snel bloeide zijn stem open en zong hij Faust met heel mooi en perfect verstaanbaar Frans. In het duet met Marguerite schakelde hij af en toe over op zijn lichter kopregister, wat op zich mooi klinkt, maar niet echt geïntegreerd is in zijn stem.

Stephanie Houtzeel was spijtig genoeg een zwakke Marguerite. Haar Frans klinkt redelijk juist, maar is moeilijk verstaanbaar. Ze maakt van Marguerite van meet af aan een dramatische partij. Bij "Autrefois un roi de Thulé" had ik bijvoorbeeld nooit het idee dat ze die ballade zingt voor dat ze naar bed gaat. Ook "D'amour, l'ardente flamme" wordt volledig op eenzelfde expressieve (luide) toon gezongen, waardoor alle poëzie en nuances verdwenen.

Ik vond het een sterke seizoensopener... en het had nog mooier kunnen geweest zijn als het tamme Gentse publiek wat meer respons zou getoond hebben.

Publicatie: vrijdag 14 september 2007 om 15:56
Rubriek: Opera